Alimenty a 500+

Witam, jestem w trakcie rozwód natomiast ciągnie się on już 2 lata i nie wiadomo kiedy będzie finał, postanowieniem sąd mam zasądzone alimenty w wysokości 700 zł natomiast mąż ich nie płaci walczy teraz o obniżenie na 500 zł czy alimenty wliczają mi się do dochodu – skoro rzekomo i tak ich nie płaci. Zarabiam najniższą krajową dzieląc na dwie osoby wychodzi 680,34 zł na osobę. Czy mając alimenty łapię się na 500+.Pzdr.

Konsultant Dodał pytanie w 30 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 8 Odpowiedź(i)

Dopóki rozwód nie będzie orzeczony, mąż będzie w składzie Pani rodziny i jego dochody będą się wliczać w dochody rodziny.

Specjalista Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Nie mieszkamy razem dwa lata, nie jest już zameldowany u mnie, jest postanowienie o alimentach na dziecko z rygorem natychmiastowej wykonalności, a więc czemu mam wliczać dochody męża skoro nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa.

Konsultant Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Ponieważ zgodnie z Ustawą nadal jest członkiem Pani rodziny.

Równie dobrze mógłby np. pracować zagranicą  i wtedy też mieszka osobno, prowadzicie osobno gospodarstwa, ale nadal jest mężem, prawda 😉 ?

Dodaj komentarz

No tak nie do końca gdyż jakby pracował za granicą to bym nie miała postanowienia z sądu o zasądzonych alimentach na dziecko.

Dodaj komentarz

Może macie zasądzoną separację? (podejrzewam, że tak, bo te alimenty z niczego się nie wzięły). Jeśli tak, to mąż nie wlicza się do składu rodziny, natomiast alimenty liczą się do dochodu. Żeby się nie wliczały musiałaby mieć pani jakieś orzeczenie od komornika, coś w tym stylu.

Ekspert Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Separacji nie mamy orzeczonej alimenty zasądzone są postanowieniem -na czas trwania postępowania. Orzeczenie od komornika o bezskuteczności w ściąganiu alimentów??

Dodaj komentarz

Niestety… liczy się stan prawny. W takim układzie bierze pani dochody męża, liczy go jako członka rodziny i alimenty nie są brane pod uwagę. Jedyna rada jaką mogę dać, to wystąpić o orzeczenie separacji.

Ekspert Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Rada jakoby wystąpić o separację w trakcie rozwodu trochę mija się z celem. Jeżeli zostało wszczęte postępowanie rozwodowe to oczywiście można zmienić powództwo z rozwodu na separację tylko w jakim celu, skoro chce się Pani rozwieść. Nadto należy mieć na uwadze zapis art. 61(1) k.r.o., który stanowi, że

§ 1. Jeżeli jeden z małżonków żąda orzeczenia separacji, a drugi orzeczenia rozwodu i żądanie to jest uzasadnione, sąd orzeka rozwód.

§ 2. Jeżeli jednak orzeczenie rozwodu nie jest dopuszczalne, a żądanie orzeczenia separacji jest uzasadnione, sąd orzeka separację.

Innymi słowy zmieniając powództwo z rozwodu na separację nie osiągnie Pani szybciej celu w postaci orzeczenia umożliwiającego wykluczenie dochodów męża z dochodów rodziny.

Dla ustalenia prawa do 500+ bierze się pod uwagę definicję z art. 2 pkt 13 ustawy, gdzie przez osobę samotnie wychowującej dziecko rozumie się pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem. Natomiast w art. 2 pkt 16 definiuje się pojęcie rodziny stwierdzając, iż w skład rodziny wchodzi m.in. małżonek, rodzice dziecka itd.

Stąd niestety do czasu prawomocnego rozwodu dochody małżonka są wliczane w świadczenie 500+

Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania