konkubinat, 1 dziecko

Posiadam 1 dziecko i żyję z partnerem w tzw. konkubinacie. Gdyby liczyć tylko mnie i dziecko to jestem poniżej progu dochodowego 800 zł (netto) ale wliczając partnera próg ten byłby przekroczony. Czy przysługuje mi prawo do 500+ ?

Praktykant Dodał pytanie w 30 marca 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

jeżeli policzy Pani zgodnie z prawdą to świadczenie to nie przysługuje. Według prawa nie jest Pani osobą samotnie wychowującą dziecko, gdyż mieszka Pani razem z partnerem- ojcem dzieci. Jesteście według prawa zatem konkubinatem. Zgodnie z przepisem art. 2 pkt 13 ustawy przez osobę  samotnie wychowującą dziecko należy rozumieć pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem

Oczywiście może Pani stwierdzić, ze nie mieszkacie razem itd., jednakże należy mieć na uwadze, iż MOPS może sprawdzić podane dane na podstawie wywiadu środowiskowego i jeżeli stwierdzi, że Państwo kłamaliście to po pierwsze:

• zażąda zwrotu świadczenia wraz z odsetkami,
    • powinien zawiadomić Prokuraturę o składaniu fałszywych zeznań, bowiem składając wniosek o świadczenie podpisuje Pani oświadczenie o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań

Wybór czy ujawniać, że w skład rodziny wchodzi również ojciec dziecka pozostawiam Pani. Konsekwencje opisano powyżej.

Specjalista Odpowiedział w 31 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania