podatek dochodowy przy oblieczeniach dochodu na osobę
W myśl ustawy dochód to:
“Przychody pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, zapłacony podatek dochodowy od osób fizycznych,składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenia zdrowotne, jeżeli podlegaja tym pomniejszeniom”.
Mam pytania odnosnie obliczeń dochodu na osobę w mojej rodzinie. Poniewaz obliczyłam sobie dochód na osobe wg tej definicji biorąc kwoty z rozliczonego pit 37 za rok 2014 i wg tego co mi wyszło bedzie nam przysługiwało swiadczenie na 1 dziecko, gdyz dochód nie przekroczy nam 800 zł na osobe, tylko nie wiem czy wziełam prawidłowa kwotę podatku? Ktora kwote podatku się bierze pod uwagę tą z rubryki E czyli pozycja 115 w pit 37 czy kwotę podatku z rubryki G z pit 37 z pozycji 126?Bo jesli z pozycji E tak jak ja to wziełam pod uwage przy obliczeniach to swiadczenie bedzie nam przysługiwało i na 1 dziecko ale jesli to jest kwota z pozycji G Z PIT 37 to niestety przekroczymy 800 zł na osobe. Prosze o w miare szybka odpowiedż i z góry dziekuję:)