Czy przysługuje mi 500 zł na drugie dziecko gdy pierwsze mieszka z matką

Witam

Jestem po rozwodzie. Z pierwszego małżeństwa mam jedno dziecko, na które płacę alimenty, mam pełne prawa rodzicielskie ale dziecko mieszka przy matce.

Z drugiego małżeństwa mam jedno dziecko, stąd też pytanie czy mogę składać wniosek o 500 zł na drugie dziecko?

Praktykant Dodał pytanie w 31 marca 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

Jeżeli dziecko znajduje się pod opieką naprzemienną to zalicza się do członków rodzin obydwojga rodziców, a świadczenie przysługuje proporcjonalnie do okresu opieki nad dzieckiem.

Doradca Odpowiedział w 31 marca 2016.
    Dodaj komentarz

tak ale mi chodzi o świadczenie na drugie dziecko, które jest ze mną

Praktykant Odpowiedział w 31 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Nie bardzo rozumiem pytanie … a czemu miałby Pan nie móc ? Kto miałby Panu zabronić ? W tej sytuacji drugie dziecko liczy się jako pierwsze i z kryterium dochodowego, jeśli na osobę w rodzinie przypada mniej niż 800 zł dostanie Pan 500 zł.

Specjalista Odpowiedział w 31 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Mam ten sam problem i dalej nie wiem co zrobić.

Nie chodzi o 500 zł na pierwsze dziecko, bo tu jest kryterium dochodowe, którego się nie spełnia.

Pool79 pyta się czy może składać wniosek na swoje drugie dziecko, jako drugie, a nie jako pierwsze. Wtedy nie ma kryterium dochodów. Czy może wliczać dziecko z pierwszego małżeństwa, czy nie, bo wtedy dziecko z drugiego małżeństwa traktowane jest jako drugie dziecko i nie ma na nie kryterium dochodowego.

Ja mam tę samą sytuację – w wyroku jest napisane, że sąd przyznaje opiekę nad dzieckiem obojgu rodzicom, a miejsce zamieszkania jest przy matce.

Praktykant Odpowiedział w 31 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Czy ktoś może prosto odpowiedzieć na pytanie Pool79 czy jeżeli ma drugie dziecko to dostanie na DRUGIE 500???Ja mam pierwsze dziecko z nieformalnego związku i drugie z żoną i czy na to drugie przysługuje mi 500+???

Praktykant Odpowiedział w 13 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

Witam,

mam tę samą sytuację. Dziecko z pierwszego małżeństwa ma miejsce zamieszkania przy ojcu, ale prawa rodzicielskie mamy przyznane oboje w pełni. Ja nie dostałam 500+  na drugie dziecko właśnie ze względu na miejsce zamieszkania pierwszego dziecka przy ojcu. W takiej sytuacji najlepiej zmienić zapis w wyroku sądowym na opiekę naprzemienną (o ile sytuacja na to pozwala) z zaznaczeniem miejsca zamieszkania dziecka przy obojgu rodziców w systemie naprzemiennym. Taka opcja funkcjonuje w prawie polskim dopiero od drugiej połowy 2015 roku. Niezbędne jest wtedy sporządzenie planu wychowawczego.

Praktykant Odpowiedział w 25 lipca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania