Rodzina 500+ na dzieci emigrantów
Witam, mieszkam w Hiszpanii wraz z żoną ,mamy dwójkę dzieci (3 i 6lat) ,nie pobieramy żadnych świadczeń socjalnych a więc z tego co mi wiadomo przysługuje nam 500zł na drugie dziecko. Pytanie moje czy muszę przyjechać do polski i wniosek złożyć osobiście czy może to za mnie zrobić np. mama albo tata. Złożenie wniosku przez internet raczej nie wchodzi w grę bo nie posiadam podpisu elektronicznego. Proszę o szybką odpowiedz, z góry dziękuje .
Zgodnie z przepisem art. 1 ust. 3 ustawy prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje osobom, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres, w jakim mają otrzymywać świadczenie wychowawcze.
Moje pytanie podobne jak Hanys. Ja mieszkam w Czechach, dzieci moje sa obywatelstwa Polskiego.
cytujac ustawe jest tam nastepujaca tresc :
“Prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres, w jakim mają otrzymywać świadczenie wychowawcze, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.”
co oznacza to w praktyce. Do kogo sie dotycza przepisy dwustronne. W jakis sposob dzialaja te przepisy dwustronne? Poniewaz jestem na stronie 500+ to oczekuje ze dostane wyczerpujace informacje wlasnie na tych stronach.
Dziekuje z gory