CZY TO FAKTYCZNIE DOCHÓD UTRACONY
Witam serdecznie. Przejdę do konkretów. W 2014r. od stycznia do marca pracowałam na umowę o pracę, natomiast kwiecień do połowy maja byłam na zwolnieniu i urodziłam córkę. Od maja 2014r. do maja 2015r. byłam na urlopie macierzyńskim. Po ukończeniu urlopu macierzyńskiego, pracodawca rozwiązał ze mną współpracę i przeszłam na zasiłek dla bezrobotnych, który pobieram od maja 2015r do maja tego roku. Moje pytanie brzmi: czy teraz jako, że w maju skończy mi się zasiłek, mogę złożyć wniosek o 500zł na dziecko w czerwcu żeby uznali, że jestem faktycznie bez dochodów a dochody za rok 2014 uznali jako dochód utracony? Dochody mojego partnera to 2300zł netto więc dzieląc to na 3 osoby wychodzi mniej niż 800zł. Czy jest szansa, że nasz wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Mam podobnie. Kończy mi się macierzyński i kazali mi poczekać, na jakiś dokument potwierdzający utratę tego dochodu, a następnie dopiero złożenie wniosku.
o widzisz, dzięki, to już coś naprowadzającego 🙂
Czyli dopiero jak się skończ urlop macierzyński można złożyć wniosek?
macierzyński też się wlicza do dochodu wiec jeśli macie z mężem dochody łącznie mniejsze niż 800 zł na osobę to składaj teraz, a jeśli większe niż 800zł na osobę to poczekaj aż się macierzynski skonczy
A we wrześniu tez pit za 20 14? I wtedy co się będzie liczyło z mojej strony skoro będę bezrobotna i juz po zasiłku? A wykazując pit 2014 mam dochód utracony