Utracony dochód – o co w tym chodzi?
W 2014 roku pracowałem od stycznia do lipca. Przy ówczesnej pensji, wraz z dochodami żony nie “łapiemy” się na wypłatę 500 zł również na pierwsze dziecko.
Ale w lipcu 2014 roku umowa o pracę została rozwiązana i do tego czasu pozostaję bez zatrudnienia do dziś. Pozostaje nam tylko pensja żony.
Jak mam wypełnić wniosek i oświadczenie? W gminie powiedziano mi, że to co od stycznia do lipca 2014 zarobiłem muszę zsumować i dodać do dochodów żony. To, że do dziś jestem bez pracy nie ma więc znaczenia? To o co chodzi z tym utraconym dochodem?
Ale Państwo nic nie muszą liczyć, tylko złożyć wniosek, niech oni sobie robią wyliczenia. Za 2014 nie musicie przedstawiać żadnych dokumentów o dochodach Mopsy mają wgląd w US i Zus, czyli wszystko co potrzeba online. Trzeba tu udowodnić utratę dochodu to na pewno : dołączy Pan ksero świadectwa pracy + zaświadczenie z urzedu pracy, że jestPan od tego i tego do teraz bezrobotny z prawem lub nie do zasiłku – to wazne. Prosze się nie dać “wrednym babom”:) z mopsu – powiedzieć że chce Pan udowodnić utracony dochód, bo co jak okaże się że w 2014 dochód jednak przekroczy? a podejrzewam, że dla nich dto za dużo zachodu i wyliczeń, dlatego tak pana zbyły. Proszę się nie dać ! 🙂 we wniosku są takie krateczki w punkcie nr 7.3, , prosze tam zaznaczyć , że nastąpiła utrata i to wszystko 🙂
Sęk w tym, że na hasło “pierwsze dziecko” dostałem całą masę załączników i druków- m.in.:
- oświadczenie pod odpowiedzialnością karną
- tabela z dochodami członków rodziny
- oświadczenie o dochodach dla każdego członka rodziny (dwa rodzaje)
- oświadczenie o odprowadzonych składkach na ZUS
- druk zgody na przetwarzanie danych osobowych
- druk zawiadomienia (taki in blanco powiedzmy), że po złożeniu wniosku będzie wszczęte postępowanie w tej sprawie.
Świadectwo pracy mam oczywiście, natomiast nie zarejestrowałem się jako bezrobotny PUP – to jakaś przeszkoda? Oczywiście z PIT za 2014 rok (rozliczałem się razem z żoną) też wyraźnie to wynika.
Z tego co czytam z przepisów, to takie oświadczenia o zarobkach chyba trzeba złożyć. W przypadku żony to rozumiem (pracowała i pracuje nadal), tylko właśnie nie mam pojęcia jak w moim przypadku. W ogóle coś podawać, czy nie podawać nic i zaznaczyć tylko, że utraciłem zarobek?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
co do druków:
-
- tabela z dochodami członków rodziny – nie mam pojęcia co to za druk, prosze go nie uzupełniać, zapytac na miejscu za 2014 Mops na obowiązek sam wyliczyć dochody a Pan za 2015 musi udowodnić utratęi dostarczyć tylko potrzebne dokumenty to wszystko
- oświadczenie o dochodach dla każdego członka rodziny (dwa rodzaje)zapewne chodzi o druk o dochodach zryczałtowanych i druk o dochodach nieopodatkowanych, druki tyczą się osób prowadzacych działalność gosp. i rolników – Państwa nie dotyczą więc wpisujemy tylko rok 2014, kwoty zero, obok tego nie dotyczy i podpis na dole
- oświadczenie o odprowadzonych składkach na ZUS – to Panie z mops powinny uzupełnić nie Pan
- druk zgody na przetwarzanie danych osobowych- podpisujemy
- druk zawiadomienia (taki in blanco powiedzmy), że po złożeniu wniosku będzie wszczęte postępowanie w tej sprawie- trzeba podpisać, nic Pan nie zataja, więc nie ma się czego obawiac
Jeśli się Pan nie rejestrował , to nic nie trzeba, chybaże odręczne oświadczenie, że jest Pan bezrobotny, niezarejestrowany. Przygotuje Pan pity 11 za 2014 dodatkowo, bo moga wymagać. Za żonę z pracy zaświadczenie za ostatni prepracowany miesiąc, za Pana nic nie trzeba