książka przychó i rozchodów

Witam ,chce  ubiegać sie  o 500+ na pierwsze dziecko. Dochody z 2014 nie przekraczają 800 zl na osobe w rodzinie 2+1 .  1  kwietnia 2015  roku założyłem działalność gospodarczą z pitu za 2015 rok dochody również nie przekraczają 800 zł na osobę. Lecz w Urzędzie panie żądają ode mnie tylko kwoty uzyskanej z jednego miesiąca jest to maj w który akurat dochód jest powyżej wymaganej kwoty .  Jeśli posiadam dokument z Urzędu skarbowego o uzyskanych dochodach z  których jasno wynika ze dochód z 2014 i 2015  nie przekacza kwoty minimalnej 800 zł to czy dostane 500+? ?    dziękuje bardzo.

Praktykant Dodał pytanie w 1 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

Gdyby działalność gospodarcza była prowadzona przed 2014 r. to do obliczania dochodu byłby brany PIT za 2014 r. Lecz jeśli działalność została otwarta po roku bazowym bierze się pod uwagę pierwszy miesiąc, w którym osiągnięto dochody. Dochód za ten miesiąc dzieli się przez liczbę osób w rodzinie. Jeśli maj był tym miesiącem to niestety Panie w Urzędzie mają rację.

Specjalista Odpowiedział w 1 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Pierwszym miesiącem działalności był kwiecień konkretnie od 1 kwietnia .A  pierwszą fakturę wystawiłem 20 kwietnia którą mam im okazać ??

Praktykant Odpowiedział w 1 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Niech Pan dopyta, ja prosiłabym o dochód z kwietnia – ma być z pierwszego miesiąca, w którym osiągnięto dochód.

Kolejny miesiąc tyczy się umów o pracę, zlecenia itp. Działalność gospodarcza – bierzemy pod uwagę pierwszy miesiąc z dochodami.

Dodaj komentarz

dziękuje pięknie trochę mnie pani pocieszyła miłego wieczoru.

Praktykant Odpowiedział w 1 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Wzajemnie :-).

Dodaj komentarz

Dzień dobry. Jestem w bardzo podobnej sytuacji. Czy w urzędzie przedstawił Pan tylko wystawioną przez Pana fakturę czy np. wydruk z książki przychodów i rozchodów z uwzględnieniem wszystkich kosztów takich jak ZUS czy inwestycje na  działalność? I czy dowiedział się Pan za jaki miesiąc należy w końcu przedstawić dochód?:)

Praktykant Odpowiedział w 7 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania