zaświadczenie o zarobkach
Witam
Mam jedno dziecko, pracuję cały czas w tej samej firmie. W 2014 roku pracowałam na um zlecenie i miałam różne zarobki. Czy zaświadczenie o zarobkach które muszę wziąć od pracodawcy ma być łącznie za cały rok, czy mają to być wyszczególnione miesięczne kwoty.
Czy jeżeli w jednym miesiącu przekroczyłam dochód 800 zł na osobę ale w kolejnym ten dochód był o wiele mniejszy to będę mogła skorzystać z programu
Za cały rok dochód nie przekroczył tej wymaganej kwoty
To zależy jak pracuje Pani teraz ? Rok 2014 jest jedynie rokiem bazowym. Do świadczenia bierze się pod uwagę rok 2014 ale ze wszystkimi zmianami po roku bazowym, tj. 2014.
Od lutego przeszłam na umowę o pracę i mam wyższy dochód
Jeżeli wyśle wniosek bez załącznika, bez informacji o dochodach czy Urząd będzie w stanie sam zweryfikować moje zarobki ?
Zależy od Mops, u nas zostałaby Pani wezwana do uzupełnienia braków ;-).
W takiej sytuacji ma Pani utratę i uzysk. Jeśli pracuje Pani od lutego 2015 to pod uwagę będzie wzięty wyłącznie dochód z marca 2015. Czyli zaświadczenie o zarobkach, netto, brutto, od kiedy umowa o pracę. Prawdopodobnie również jakieś poświadczenie, że umowy zlecenia uległy rozwiązaniu.
Jeżeli za ubiegły rok mój dochód nie przekroczył 800 zł na osobę, za marzec wyniesie 1100zł czy mam szanse na uzyskanie świadczenia ?
1100 zł na osobę ? Raczej nie. Musiałabym zobaczyć dokumenty. Niech się Pani uda do swojego organu (Mopsu, Gopsu) i dopyta. Może są jakieś utraty o których Pani nie mówi.
Proszę się nie bać pytać. My sprawdzamy każdy wniosek przed złożeniem, pomagamy wypełniać, dopytujemy, odpowiadamy. To my mamy policzyć dochody, nie Pani. Zawsze może Pani złożyć wniosek, jedyną konsekwencją będzie odmowa ;). Ale będzie Pani miała pewność, że zostało to dokładnie wyliczone.
Rozumiem, dziękuje bardzo za pomoc