samotna matka
Witam, posiadam status samotnej matki (mam jedno dziecko). Z ojcem dziecka rozstałam się 3 miesiące temu. Nie mam zasądzonych alimentów ale ojciec dziecka dobrowolnie płaci na nie. Czy w takiej sytuacji muszę iść do sądu by mieć dokument potwierdzający obowiązek alimentacyjny ojca dziecka czy nie? jak w takim wypadku wypełnić wniosek?
Chodzi mi dokładnie o tresć zawarta we wniosku : “Świadczenie wychowawcze nie przysługuje osobie samotnie wychowującej dziecko, jeżeli nie zostały zasądzone alimenty na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, chyba że (art. 8 ust. 2)
1) rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje; 2) ojciec dziecka jest nieznany; 3) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone; 4) sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka.
”
Jak w tej sytuacji wygląda sprawa z alimentami dobrowolnymi? (udokumentowane jedynie przez przelewy bankowe).
Alimenty nie muszą być zasądzone. Wpisze je Pani w zał nr 2 do wniosku jako dochody nieopodatkowane.
serdecznie dziękuję za odpowiedź !