osoby samotnie wychowujące dziecko
Moje pytanie jest następujące finalnie z ustawy wypadł zapis, że osobom samotnie wychowujących nie przysluguje swiadczenie wychowawcze w przypadku braku zasadzonych alimentów. Dlaczego? I w związku z powyższym co będzie się działo w sytuacjach jak w poniższym przykładzie :
matka zamieszkuje sama z dwójką dzieci zaledwie od kilku m-cy wcześniej zamieszkiwala z ojcem i wspólnie utrzymywali dzieci. Ona de facto za rok 2014,2015 nie ma żadnych dochodów, część ma też na czarno , ale wiadomo nikt tego nie sprawdzi. Jeśli chodzi o ojca to po rozstaniu jej pomaga zarówno opiekuje się dziecmi zapewnia mieszkanie (to lwia część wydatku wiedza o tym wszyscy wynajmujący mieszkania bądź posiadający kredyty hipoteczne) oraz dokłada pieniadze.
A oficjalnie dla urzędu to biedna samotna matka z mizernymi dochodami poniżej 800 zl na osobę. Zapis wyrzucony z ustawy, o którym wspominałam eliminować by tego typu nadużycia. A tak?Czy w przypadku osób deklarujących samotność ktoś faktycznie będzie sprawdzał okres, od którego dana osoba jest sama bo w tym przypadku taki ktoś powinien też podać dochody ojca już abstrahując ze taką osobą z dodatkami od ojca ma dużo więcej niż 800 zl na osobę i każdorazowo co roku będzie oszukiwała Państwo .
Ponadto jeżeli samotnym rodzicom brane są pod uwagę przy dochodzie zasądzone alimenty (nie zawsze jest mozliwe dogadanie bez sadu) to w takim razie od ludzi zyjacych samotnie bez zasadzonych alimentow tez czegos powinno się wymagać chociażby oświadczenia drugiego rodzica o udzielanej pomocy bądź jej braku.
Jaki będzie tok postępowania w takich przypadkach ( których myślę jest całkiem sporo)?
Czy otrzymam odpowiedź?
Naprawdę proszę mi wierzyć mnóstwo ludzi o poszkodowanych osobach samotnych ….A ja jednak myślę że usunięcie zapisu o którym mowa powyżej otwiera wiele ścieżek by otrzymać de facto nieslusznie pieniądze na pierwsze dziecko….jasne są odstępstwa od reguły i przypadki indywidualne do rozpatrzenia. …czy kogoś zastanowi np taka sytuacja przy przydzielaniu 500 zl na pierwsze dziecko matka samotna z dwójką dzieci dochody praktycznie żadne alimentow brak…o pomoc nigdzie nie wystepowala a hmm…mieszka samodzielnie z dziećmi nie na swoim mieszkaniu dzieci maja się dobrze i niczego im nie brakuje. ..I nasuwa się tylko jedno pytanie z czego…skoro sam koszt wynajęcia mieszkania to min 1000 zl….człowiek z zarobkami 1300 zl miesięcznie raczej nie mógłby sobie na to pozwolić…..