500+ dla emigrantow w UK

Witam Panstwa

Zwracam sie z prosba o porade. Razem z zona mieszkamy w UK, mamy stala prace i pobieralismy zasilek na dzieci Child Benefit. W tym roku podatkowym czyli od 1 kwietnia zrezygnowalismy z zasilku poniewaz moj maz przekroczyl prog dochodu ktory uprawnia nas do zasilku. Jednym slowem stracilismy prawo do zasilku na dwoje dzieci bo… moj maz za duzo zarabia.

Czy w takiej sytuacji (pomijajac kwestie moralne) mamy prawo do zasilku na drugie dziecko z programu 500+?

pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 2 kwietnia 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

Jeśli przebywacie poza terytorium Polski to nie ( art.1 pkt 3 ust. o pomocy w wychowaniu dzieci)

Konsultant Odpowiedział w 3 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

art.1 pkt3. Prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium

Rzeczypospolitej Polskiej….

tyle ze ust.2 dotyczy cudzoziemcow a nie obywateli RP.

Takze sytuacja dalej jest dla mnei niejasna

Praktykant Odpowiedział w 3 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Witam

Jestem w podobnej systuacji, moje zarobki sa za wysokie i nie należy sie nam zasiłek na dzieci w UK. Byłoby by miło gdyby ktoś kompetentny odpowiedział na pytania co w takiej sytuacji. Sama pani Premier mówiła ze jak ktoś pobiera albo należy mu sie zasiłek w innym kraju EU to wówczas nie należy sie mu w Polsce. Skoro nam sie nie należy i nie popieramy w innym kraju i jesteśmy obywatelami Polski to nie widze powodu dlaczego mielibyśmy być wyłączeni z tego programu. Kwesti moralnych nie mam gdyż a) nie pobieram żadnego zasiłku w Innym kraju wiec nie oszukuje systemu b) Jestem jedynym pracującym i ogólny dochód rodziny nie jest wcale wysoki (taki system w UK ze dwie osoby średnio zarabiające sa traktowane lepiej niż jedna zarabiająca lepiej) c) UK wypłaca zasiłek na polskie dzieci mieszkające w Polsce a nie w UK wiec dlaczego polski rząd nie moze swoim obywatelom nie mieszkającym w Poslce d) skoro większość mojej rodziny płaci podatki w Polsce i rząd przyznaje z tych pieniędzy świadczenia cudzoziemca i emigranta to dlaczego nie nam.

Wracając do tematu nadal nie znam odpowiedzi na poniższe pytania:
    1) czy należy sie świadczenie 500 plus w wyżej wymienionej sytuacji
    2) czy starając sie o świadczenie rodzice i dzieci muszą być zameldowane w Polsce. Obecnie nie ma obowiązku meldunku.
    3) czy wymagane sa jakieś inne dokumenty

Pozdrawiam

Praktykant Odpowiedział w 5 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Niestety, nic z tego…

We wniosku o 500+ można znaleźć coś takiego (w części drugiej): “Oświadczam, że (…) członkowi rodziny nie przysługuje na dziecko świadczenie wychowawcze lub świadczenie  o charakterze podobnym do świadczenia wychowawczego za granicą”. Otóż Child Benefit przysługuje w Wielkiej Brytanii każdemu, również tym, co zarabiają powyżej 50.000£. Osobną sprawą jest to, że ci co zarabiają powyżej 50.000£ muszą zapłacić dodatkowy podatek, więc dla uniknięcia komplikacji po prostu rezygnują z otrzymywania Child Benefit.

Gdyby we wniosku było napisane “Oświadczam, że nie pobieram świadczenia o charakterze podobnym za granicą”, to zgłaszanie się do 500+ byłoby OK. Ale niestety, tam pytają nie o to czy pobierasz, ale o to czy ci przysługuje.

Praktykant Odpowiedział w 7 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Sluszna uwaga Zecer! zerknelam do wniosku i tam jest jeszce dalszy ciag oswiadczenie, czy ktos prosze moglby podpowiedziec jak nalezy interpretowac to co jest wytluszczonym drukiem?

„Oświadczam, że (…)

członkowi rodziny nie przysługuje na dziecko świadczenie wychowawcze lub świadczenie

o charakterze podobnym do świadczenia wychowawczego za granicą lub przepisy o koordynacji

systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu

społecznym stanowią, że przysługujące za granicą świadczenie nie wyłącza prawa do takiego

świadczenia na podstawie ustawy,”

Moze ktos probowal juz skladac wniosek w takiej sytuacji?

Pozdrawiam

Praktykant Odpowiedział w 9 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Nic mi na temat takich “przepisów o koordynacji” nie wiadomo. A skoro nie wiadomo, to trzeba bezpiecznie założyć, że takich przepisów nie ma.

Wygląda na to, że emigrant w UK podpisując taki wniosek i powyższe oświadczenie, poświadczałby nieprawdę. Lepiej tego chyba nie robić.

Praktykant Odpowiedział w 13 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania