“Szczęśliwy” rok 2014

Witam.  Mamy 3 dzieci i działalność gospodarczą. Otóż w wyjątkowo pomyślnym dla mnie roku 2014 przychód na osobę przekroczył 1.300 zł. W roku kolejnym, czyli 2015, na wskutek szybko zmieniających się warunków rynkowych średni dochód wyniósł 550 zł/os. W tym okresie nie zawieszałem działalności gospodarczej, co gorsza, poprawa się nie zapowiada.

Z tego, co czytam, dzięki uproszczeniu, bym nie musiał składać ponownie wniosku na okres 1.10.2016 – 30.09.2017 tracę zasiłek na pierwsze dziecko, bo dochód za 2015r. nie jest brany pod uwagę (czyli nie otrzymam 6.000 zł sprawiedliwie należnego zasiłku).

Chciałem zatem zapytać, czy jest jakieś inne rozwiązanie dla osób w mojej sytuacji i czy może się mylę?

Praktykant Dodał pytanie w 3 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Witam w klubie. Niestety takich osób jest masa. Nam też dochód na rodzinę się zmniejszył o 1/3 w stosunku do roku 2014 ale niestety takich jak my ma się głęboko w “tyle”.

Praktykant Odpowiedział w 3 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Nie, żebym tak walczył o jałmużnę, bo cieszy mnie fakt, że miałem taki okres w działalności i zdecydowanie wolałbym regularne przychody powyżej 800 zł na osobę bez litości państwa.  zastanawiam się jednak, czy jest możliwość złożenia wniosku z danymi za 2015r. w październiku b.r. na 2 okres rozliczeniowy 2016/2017?

Dodaj komentarz

Zgłaszam to samo pytanie…

Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania