Kolejny patchwork…

Witam,

Jak wielu rodziców, znajduję się w sytuacji niestandardowej, nie mogę nigdzie znaleźć informacji jaki wniosek powinienem złożyć.
Mam 3 dzieci:
– 1 z poprzedniego związku, brak małżeństwa, rozwodu, orzeczeń, alimentów – wszystko zostało dogadane między nami i dzielimy się opieką w nierównych proporcjach, żeby nie komplikować dziecku życia (np dojazdów do szkoły lub zajęcia dodatkowe). U mnie spędza weekendy, u mamy tydzień roboczy. Wspólnie utrzymujemy syna – co miesiąc przelewam umówioną/policzoną kwotę pieniędzy, jak również kupuję to co w danej chwili jest potrzebne, jak ubrania czy materiały do szkoły.  Rachunek byłby 50/50 gdyby nie dziadkowie matki, finansujący prywatną szkołę…
– 2 dzieci z obecnego związku (małżeństwa).
Ponieważ nie spełniam kryterium dochodowego, chciałbym się ubiegać o dopłaty na drugie i trzecie dziecko.  Dla matki dziecka z pierwszego związku kryterium dochodowe jest spełnione (mimo kolejnego związku i kolejnego dziecka, oficjalnie występuje jako samotna matka), więc wystąpi o dopłatę również na pierwsze dziecko.
Na infolinii małopolskiej, Pani z którą rozmawiałem, zastosowała interpretację jak przy rozwodzie i sądownie orzeczonej opiece, czyli nie mogę potraktować swojego syna jako pierwszego dziecka, całość “prawa” jest przy matce, mogę co najwyżej wnioskować o dopłatę na trzecie dziecko.
Z wielu artykułów znalezionych w internecie, mało który pochyla się nad niestandardowymi konfiguracjami, ale w kilku miejscach pojawiają się zdania, że coś się da zrobić – można spisać oświadczenie dot. dzielonej opieki i proporcjonalnie pobierać pieniądze. Tego zdania nie podzielała Pani z infolinii…
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu jakiej treści i z jakimi załącznikami wniosek powinienem złożyć. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Praktykant Dodał pytanie w 4 kwietnia 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania