Jak długo będzie brany pod uwagę rok 2014 jako bazowy w wyliczeniu dochodów rodziny?
Czy rok 2014 będzie brany pod uwagę w wyliczeniu dochodów rodziny także gdy wystąpi się o 500zł na pierwsze dziecko np. w pażdzierniku 2016 (nowy rok zasiłkowy)? Pytam, bo w przypadku dochodów za 2014 – nie łapiemy się, natomiast za 2015 już tak…
witam
przy składaniu wniosku zaznaczasz budkę* utrata dochodu* i pracownik powinien obliczyć Wam realny dochód na dzień dzisiejszy –tak myślę szkolenia dopiero ruszyły i nie jestem chyba fachowcem ,ale dla mnie to jest logiczne .Sama czekam na zmianę zasad złotówka za złotówkę ,bo od kwietnia przekroczę dochód o 4 zł pzdr
Tak, rozumiem, ale niestety “utrata dochodu” ma swoją definicję (jest nia np. wyrejestrowanie działalności gospodarczej, podpisanie nowej umowy o pracę). Jeśli zmniejszyły się dochody po roku bazowym (2014), ale wynikały np. z obniżenia premii w pracy itp. (bez podpisania nowej umowy), nie można tych dochodów “utracić”… Może się więc zdarzyć, że rok 2014 będzie się ciągnął za rodziną przez 1,5 roku, mimo, że od dawna dochody są dużo niższe.