Które dochody będą brane pod uwagę przy wyliczaniu na osobę?
Witam,
jesteśmy rodziną 2+1 (córka niespełna dwuletnia) i chcieliśmy uzyskać świadczenie na jedno dziecko.
Ja obecnie jestem zatrudniony na umowę o pracę z wynagrodzeniem w wysokości najniższej krajowej (niezmiennie od kilku lat, ale kwota zmieniała się na przestrzeni 2014-2015 roku – rząd podnosił minimalną kwotę dochodu). Dodatkowo w roku 2014 miałem jednorazową umowę o dzieło z innym pracodawcą (obecnie nie mam dodatkowych dochodów, to była jednorazowa umowa). W 2014 uzyskałem także becikowe na córkę.
Żona jest obecnie bezrobotna, ma zawieszoną działalność. W roku 2014 i 2015 dostawała macierzyńskie (świadczenie skończyło się w 2015). Po urlopie macierzyńskim była na zwolnieniu chorobowym i dostawała zasiłek (złamana ręka). Po powrocie do pracy (działalność gosp.) uzyskała dochód z jednej faktury. Działalność została zawieszona pod koniec 2015 roku i od tego czasu żona nie ma żadnych dochodów.
Moje pytanie brzmi, które dochody muszę udokumentować, które zostaną wzięte pod uwagę do obliczania dochodu na jednego członka rodziny? Obecnie tylko moja pensja (najniższa krajowa) jest jedynym źródłem utrzymania w naszej rodzinie.
Które dochody możemy podać jako utracone?
Czy podwyżki minimalnego wynagrodzenia muszę udokumentować w oświadczeniu o dochodach uzyskanych?
Jakie załączniki i oświadczenia powinniśmy załączyć do wniosku 500+?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Musi Pan przedłożyć kserokopie(oryg do wglądu) umowy o dzieło i pit 11 za 2014 od tego pracodawcy- wtedy nie wlicza się dochodu z tej umowy wyliczając dochod, becikowego się nie wlicza. W przypadku żony będzie brany cały dochód z 2014 r. gdyż zawieszenie działalności nie jest utatą dochodu. podwyżek nie musi pan udokumentować. Załączniki- to zależy jak żona rozliczała działalność- jak zasady ogólne to żadnych załączników, ryczałt lub karta podatkowa – załącznik nr 3.