Dochód utracony?

Dzień dobry,

w 2014 roku razem z mężem uzyskaliśmy dochód powyżej 800 PLN na osobę przy czym mój dochód wyniósł ok 42000 brutto, co daje ok 2500 netto miesięcznie.

W  czerwcu 2015 mąż rozwiązał  umowę o pracę, następnie pracował przez 3 miesiące na umowę zlecenie, od września pozostaje bez pracy, zarejestrował się jako bezrobotny w listopadzie, a od końca lutego otrzymuje zasiłek w wysokości 841 PLN  ( na okres trzech miesięcy). Mimo tej sytuacji nasz dochód  w roku 2015 również przekracza  800 PLN na osobę.

Czy w związku z powyższym mogę potraktować dochód męża jako utracony i wnioskować  dofinansowanie na pierwsze dziecko ? Nadmienię , że jesteśmy rodziną 2+3

Jeśli tak to jakie dokumenty muszę ewentualnie przedstawić przy  składaniu wniosku?

Z góry dziękuję  za odpowiedż

Praktykant Dodał pytanie w 6 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Może Pani starać się o świadczenie na pierwsze dziecko.

Dokumenty potrzebne:

• świadectwo pracy  (za pracę którą mąż zakończył w czerwcu 2015r)
    • umowa zlecenie
    • decyzja o rejestracji w Urzędzie pracy i o przyznaniu zasiłku

A Pani nadal pracuje tam gdzie pracowała w 2014 i na takich samych warunkach? jeśli tak to nic nie musi Pani przedstawiać, ale jeśli nastąpiły jakieś zmiany odnośnie miejsca zatrudnienia lub wynagrodzenia to tez będzie trzeba to udokumentować.

Specjalista Odpowiedział w 6 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Badzo dziękuję za odpowiedż.

Pracuję w tym samym miejscu, jednak w ubiegłym roku dostałam podwyżkę, a od 1 stycznia 2016 pracuję na cały etat. Wcześniej  miałam zmniejszony etat do 3/4 w związku z   prawem łączenia  pracy z wychowaniem dziecka.  Mój dochód w zeszłym roku  to ok 54000 brutto

C o w związku z tym mam dodatkowo przedstawić w urzędzie?

Praktykant Odpowiedział w 6 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania