Czy należy mi się 500+ na jedno czy dwoje dzieci

Witam,  moja sytuacja wygląda następująco:
Posiadam jedno dziecko z poprzedniego związku oraz w marcu będę mieć drugie dziecko z obecnego związku.
Dziecko z poprzedniego związku jest pod moją opieką – nie miałam ślubu z ojcem. Sąd ustanowił , że ojciec może widywać dziecko 2 razy w miesiącu + dni w które się dogadamy między sobą. Ojciec płaci na dziecko jakieś środki jednak nie są to zasądzone alimenty.

Od marca będę mieć drugie dziecko z moim obecnym partnerem. Również nie mamy ślubu co za tym idzie nie rozliczamy się wspólnie. Ja posiadam umowę o pracę na 1800zł netto – co daje w moim przypadku mniej niz 800zł na osobę nie uwzględniając dochodów partnera.

Czy na drugie dziecko przysługuje mi 500zł ? Czy na 1 również przysługuje mi 500zł ?
Pozdrawiam.

Praktykant Dodał pytanie w 23 lutego 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

na drugie dziecko przysługuje Pani świadczenie, gdyż pierwsze dziecko jest pod Pani opieką. Jeżeli chodzi o pierwsze dziecko to wg. prawa Pani rodzina składa się z 4 osób: Pani, partnera i dwójki dzieci. Oczywiście może Pani pominąć fakt, iż zamieszkuje wspólnie z partenerem jednakże zawsze przy złożeniu wniosku składa Pani oświadczenie o prawdziwości danych pod rygorem odpowiedzialności karnej. Jeżeli MOPS stwierdzi, że jest coś nie tak to może przeprowadzić wywiad środowiskowy i jeżeli wykaże, iż dane są nieprawdziwe to będzie żądał zwrotu świadczenia wraz z odsetkami oraz ma obowiązek zawiadomić Prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Tyle odnośnie ewentualnych konsekwencji

Specjalista Odpowiedział w 1 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania