Czy miałem dochód utracony w 2014?

Dzień Dobry,

Straszny mętlik z tymi dochodami.  Jesteśmy 5 osobową rodziną. (dzieci 5,10,12 l)

Moja żona nieprzerwanie przez rok 2014 jest w stosunku pracy i jej dochód pod odliczeniach to 44 698 zł.

Natomiast u mnie w 2014 roku było tak:

W styczniu 2014 byłem na zasiłku dla bezrobotnych, do którego prawo straciłem w lutym 2014. W marcu miałem umowę o dzieło (1 miesiąc), w kwietniu i maju pracowałem na umowę zlecenie (2 miesiące), nastąpiło ustanie stosunku pracy – rejestracja jako bezrobotny bez prawa do zasiłku Natomiast od września 2014 do tej pory uzyskuję stałe źródło dochodu na umowie o pracę. Łącznie mój dochód za 2014 rok wynosi 10 948 zł po odliczeniach.

Suma naszych dochodów po odliczeniach w tym momencie to:  55 916 zł. Po podzieleniu tej kwoty przez 12 miesięcy a następnie przez ilość osób wychodzi kwota ok. 960 zł. Zatem nie spełniamy kryteria dochodowego.

Natomiast moje pytanie, czy powyższa moja historia zatrudnienia ma jakieś przesłanki do dochodu utraconego, którego nie uwzględniałoby się w rozliczeniach? Czy raczej jest to sprawa przegrana i musze wliczać cały dochód z 2014 do kalkulacji?

Dziękuję za odpowiedź.

Jacek

Praktykant Dodał pytanie w 8 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Dochód z zasiłku dla bezrobotnych, umowy o dzieło, umowy zlecenia będą w Pana przypadku dochodami utraconymi. Dochód z aktualnej pracy będzie  dochodem uzyskanym. Dochód osiągnięty w 2014r z Pana aktualnej pracy należy podzielić przez liczbę miesięcy w których ten dochód był uzyskiwany i ten dochód należy uwzględnić. Trzeba dołączyć decyzje lub zaświadczenie z Urzędu Pracy, kopie świadectw  pracy lub umowy, kopię  umowę z pracy aktualnej, kopie  Pitów 11 z 2014 r.

Konsultant Odpowiedział w 8 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania