adres meldunku czy zaieszkania??

witam serdecznie mieszkam w miejscowosci X meldunek mam w Y poszlam ostatnio w mojej miejscowosci X (gdzie chodza dzieci do szkoly) skladac wniosek a oni powiedzieli ze w miejscu zameldowania mam skladac wiec jak to jest?

Konsultant Dodał pytanie w 9 kwietnia 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

W miejscu zameldowania składa się wnioski.

Doradca Odpowiedział w 10 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

11) organie właściwym – oznacza to wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania
    osoby ubiegającej się o świadczenie wychowawcze lub otrzymującej świadczenie wychowawcze;

czy to nie oznacza że w miejscu zamieszkania?

Praktykant Odpowiedział w 11 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

no wlasnie o to jest pytanie? bo moglabym mieszkac w Gdańsku a meldunek miec w Warszawie.

Konsultant Odpowiedział w 11 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Chciałbym o doprecyzowanie procedur związanych z projektem 500+, a mianowicie chodzi o problem  jaki stwarzają urzędnicy Mopsów. Problem związany jest z rozbieżnością między miejscem zamieszkania i zameldowania. O świadczenie w programie ubiegam się na drugie dziecko. Dopełniłem wszelkich formalności z tym związanych składając wniosek za pośrednictwem bankowości elektronicznej. Po około 2 tygodniach od tego momentu zadzwoniła do mnie Pani z MOPSu w którym złożyłem wniosek ( zgodnie z ustawą czyli w miejscu zamieszkania), z informacją że ” system centralny” wykazał niezgodność, i muszą to zweryfikować. Wszystko ok, jednak jak dowiedziałem się od osoby obsługującej świadczenie nie wystarczy moje oświadczenie o tym gdzie mieszkam ( składając wniosek potwierdziłem pod groźbą odpowiedzialności karnej prawdziwość danych w tym miejsca zamieszkania), i konieczne jest przedstawienie im dodatkowych dokumentów ( o których nie ma słowa w ustawie i innych dokumentach programu 500+) najlepiej tymczasowego zameldowania ( którego aktualnie nie posiadam było ważne przez 5 lat jednak we wrześniu ubiegłego roku się skończyło), umowy najmu lokalu lub potwierdzenia że jestem właścicielem lokalu w którym mieszkam w postaci aktu notarialnego ( to że jestem właścicielem tego mieszkania wcale nie świadczy o tym że tam mieszkam, posiadam jeszcze 2 mieszkania w innych miastach a tam nie mieszkam). Gdybym złożył wniosek w miejscu zameldowania nie miał bym problemu z przedstawianiem jakichkolwiek dodatkowych dokumentów mimo iż nie mieszkam tam już od 12 lat. Co ciekawsze w MOPSie w którym składałem wniosek zostało mi już wypłacone świadczenie w 2014r tzw becikowe i wtedy nie było żadnego problemu z miejscem zamieszkania. Pytanie być może do ministerstwa (do którego dodzwonić się niestety nie idzie) jakim prawem urzędnicy 500+ wymagają przedstawienia im dodatkowych dokumentów i uzależniają od tego wypłatę świadczenia???

Konsultant Odpowiedział w 18 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Po takiej rozmowie najlepiej złożyć pismo w MOPS z zacytowaniem ustawy:

“Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

11) organie właściwym – oznacza to wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie wychowawcze lub otrzymującej świadczenie wychowawcze;”

oraz z żądaniem w piśmie podania podstawy prawnej w kwestii:

• dlaczego chcą (sugerują w rozmowie), aby wniosek składać na adres zameldowania,
    • dlaczego chcą udokumentowania miejsca zamieszkania.

Ja bym dołączył do pisma także dodatkowe oświadczenie, że w miejscu zameldowania nie składał pan wniosku. I tyle.

Konsultant Odpowiedział w 9 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania