Odliczenie alimentów płaconych na dzieci
Witam! Obecnie mój syn mieszka ze mną jednak w roku 2014 moja sytuacja wyglądała następująco w 2013 roku zasądzono ode mnie jako pozwanej alimenty (wtedy syn mieszkał z ojcem). W listopadzie 2014 roku sądownie zmieniono miejsce zamieszkania małoletniego (przy matce). W lutym 2015 od ojca małoletniego zasadzono alimenty. Dopiero w lipcu 2015 roku sądownie został uchylony obowiązek alimentacyjny wobec mnie.Moje pytanie dotyczy dochodów utraconych czy mogę odliczyć sobie alimenty płacone na syna (posiadam kserokopie przekazów bankowych) od moich dochodów w 2014 roku dodam jeszcze że mimo wyroku sądowego w miesiącu lipcu 2014 roku syn wrócił do mnie i od miesiąca września nie płaciłam na swojego syna zasądzonych alimentów. Dziękuję za odpowiedź. Aga
pkt 7 alimenty na rzecz osób spoza rodziny za rok 2014. Tam wpiszesz ich łączną wysokość. Myślę że ustanie alimentów na syna nie będzie brane pod uwagę jako odliczenie gdyż na dzień dzisiejszy tego nie ma . Więc jak to ma obniżać twój dochód. Ważna jest sytuacja całego roku 2014 w tym wszelkich zmian i sytuacja obecna. Nie ma płaconych alimentów więc tego nie ma. tak jakby bardziej powinno to się traktować jako dochód uzyskany albo odzyskany:) Kserokopie orzeczeń sądów 2014,2016 , kwity za 2014. za rok 2015 nie donosisz nic . Jeśli masz zasiłek rodzinny to tam powinnaś mieć całą dokumentację i urzędy to same dołaczają do wniosku.
Dziękuję za wyjaśnienie jednak nie bardzo rozumiem…skoro w 2014 roku ja płaciłam alimenty i mam na to stosowne dokumenty ( od miesiąca stycznia do września) to czy owe koszty defakto poniesione przeze mnie mogę sobie odliczyć od dochodu za rok 2014.