Rodzina: 6 dzieci,jaka ma Kartu Polaka.
Dzien dobry! Nazywam sie Olga. Mam maza I 6 dzieci. Teraz mieszkamy w Bialorusi. Wkrotce mosimy przyjechac do stalego zamieszkania w Polsce. Czy moge jestem otrzymac pienadzy na dzieci? Jaka istnieje mozliwosc uzyskania świadczenia na pierwsze dziecko,ze nie ja nie maz nie pracowali w ubieglym roku w Polsce? Czy potrzebny my miec dla tego dokumenty z Bialorusji?
Dzienkuju bardzo!
To w Białorusi nie ma żadnych dotacji ? Jeszcze chińczyki przyjadą i będziemy rozdawać pieniądze najpierw polskie dzieci a później obcokrajowcy co im się pracować nie chce sorki ze tak pisze ale mnie coś takiego denerwuje polskie dzieci nie dostaną bo przekracza im o 3 zł dochód jak tutaj widziałem a brudasy i obcokrajowcy przyjeżdżają żeby hajs dostać
Jeżeli jest pani rodowita Polka to cofam to co powiedziałem 😉
- Jestem Polka. Jestem nie rozumiem: dla czego taka zla razmowa?
Jeżeli jest pani Polka od urodzenia to Oki najlepiej mieć jakis dokument ze pani tam mieszkała
Попробую написать по русски. Но с ошибками
Чтобы иметь возможность получать помощь на детей нужно:
-жыть в Польше(Cudzoziemcy mają prawo do świadczeń pod warunkiem zamieszkiwania na terytorium Polski przez okres pobierania świadczenia.)
-должна быть робота(gdy osoba posiada kartę pobytu z adnotacją “dostęp do rynku pracy”, ale z wyłączeniem obywateli państw trzecich: z pozwoleniem na pracę na okres krótszy niż 12 miesięcy)
Так или иначе- главное чтобы Вы проживали в Польше. Остальные вопросы- помощь для многодетной семьи, карта дужей роджины- все это уже можно зделать в краткие строки по месту проживания
Спасибо! Мы переезжаем жить на постоянное место в Варшаву. НАВСЕГДА. До конца года будем проживать по картам поляка. А потом получим karte stalego pobytu.Карты поляка имеем я и дети. Муж будет работать официально. Дети учиться. Не знали :нужно ли иметь документ о доходах с Белоруссии и за какой период времени? Я получала пособие по уходу за ребенком до 3 лет.А муж был предпринимателем. Ему не дают справку о доходах. По закону ему дают только документ об уплаченых налогах за год,а доход он пишет сам.
И можем ли мы сразу по приезду и регистрации подать wniosok?Это было бы хорошей помощью нам,особенно на первое время.
С уважением,Ольга.