Dochód utracony-jakie dokumenty?
Chciałabym zapytać o 500+. Wszyscy mówią co innego,a więc postanowiłam zapytać tutaj.
Samotnie wychowuję 14-letniego syna-mieszka ze mną. Jestem po rozwodzie i otrzymuję 400 zł. alimentów. (posiadam wyroki oczywiście). W 2014 r. pracowałam i miałam dochód przez 12 miesięcy (3 miesiące zasiłek dla bezrobotnych i 9 miesięcy najniższą), w 2015 r. również najniższą-praca.W 2016 r. natomiast pracowałam do 31.03.2016 r. i utraciłam dochód oraz pracę.Zostałam zarejestrowana jako bezrobotna z prawem do zasiłku dla bezrobotnych (100%). Okazałam już zaświadczenie z Urzędu Skarbowego i inne dokumenty wymagane przez moją gminę. Czy muszę przedstawić zaświadczenie o dochodzie (z pracy-ostatni miesiąc) z marca 2016 r. i świadectwo pracy-na dowód dochodu utraconego? Świadectwo pracy z roku 2016 czy 2014 (gdzie dochód był jak najbardziej i była praca?) W 2014 r. i w 2016 r. zatrudniały mnie dwie różne firmy.
Czy urzędnicy mają prawo odmówić mi przyjęcia wniosku, gdyż jest niekompletny?Wymagają ode mnie zaświadczenia o dochodzie netto za 2 miesiąc pobierania zasiłku dla bezrobotnych, a otrzymam to dopiero w czerwcu-nie można wystawić go teraz, bo jeszcze nie wypłacono mi tego zasiłku. Czy moja gmina powinna przyjąć wniosek, czy przyjmą go dopiero w czerwcu? Nie mogę go po prostu złożyć i w czerwcu dostarczyć brakujące zaświadczenie?Urząd Gminy otrzymał decyzję o przyznaniu zasiłku dla bezrobotnych oraz o wysokości tego zasiłku brutto. Pani urzędnik ma problemy z tą sytuacją, za każdym razem wyjaśnia inaczej i nie wiem,co zrobić? Myślałam,że ludzie w urzędzie są po to,by mi pomóc (dlatego poszłam tam osobiście),a nie po to, by otrzymywać ode mnie “gotowce”? Mając PIT-y 11,RMUA,świadectwa pracy pytają ile miesięcy pracowałam w roku 2014?Każą mi wyliczyć sumę na składki zdrowotne (samej) z 2014 r. (gdzie wydaje mi się) powinien zaświadczyć o tym chyba ZUS. Nie wiem i przecież nie muszę wiedzieć. Pani w urzędzie jest tam po to,żeby to zrobić,wyjaśnić i pomóc.
Postanowiłam napisać,gdyż jestem tak “skołowana” ilością wersji,że trudno to poukładać. Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.
Dodam jeszcze,że mój wniosek leży w gminie bez skutku doręczenia.Powiedziano mi,że będzie tak leżał do czerwca.
Obym się zmieściła do 1.07.2016 r.
Ustawa mówi ,że brany jest pod uwagę miesiąc poprzedzający miesiąc,w którym dochód został uzyskany. Zapewne chcą od Pani zaświadczenie za kwiecień ,maj a takie otrzyma Pani w czerwcu. Spokojnie do końca czerwca Pani ma czas,zasiłek zostanie i tak wypłacony od kwietnia.Szkoda tylko ,że Mops Panią o tym nie poinformował,bo przecież od tego jest,zwłaszcza jak są takie sytuacje.