Dochód utracony-jakie dokumenty?

Chciałabym zapytać o 500+. Wszyscy mówią co innego,a więc postanowiłam zapytać tutaj.

Samotnie wychowuję 14-letniego syna-mieszka ze mną. Jestem po rozwodzie i otrzymuję 400 zł. alimentów. (posiadam wyroki oczywiście). W 2014 r. pracowałam i miałam dochód przez 12 miesięcy (3 miesiące zasiłek dla bezrobotnych i 9 miesięcy najniższą), w 2015 r. również najniższą-praca.W 2016 r. natomiast pracowałam do 31.03.2016 r. i utraciłam dochód oraz pracę.Zostałam zarejestrowana jako bezrobotna z prawem do zasiłku dla bezrobotnych (100%). Okazałam już zaświadczenie z Urzędu Skarbowego i inne dokumenty wymagane przez moją gminę. Czy muszę przedstawić zaświadczenie o dochodzie (z pracy-ostatni miesiąc) z marca 2016 r. i świadectwo pracy-na dowód dochodu utraconego? Świadectwo pracy z roku 2016 czy 2014 (gdzie dochód był jak najbardziej i była praca?) W 2014 r. i w 2016 r. zatrudniały mnie dwie różne firmy.

Czy urzędnicy mają prawo odmówić mi przyjęcia wniosku, gdyż jest niekompletny?Wymagają ode mnie zaświadczenia o dochodzie netto za 2 miesiąc pobierania zasiłku dla bezrobotnych, a otrzymam to dopiero w czerwcu-nie można wystawić go teraz, bo jeszcze nie wypłacono mi tego zasiłku. Czy moja gmina powinna przyjąć wniosek, czy przyjmą go dopiero w czerwcu? Nie mogę go po prostu złożyć i w czerwcu dostarczyć brakujące zaświadczenie?Urząd Gminy otrzymał decyzję o przyznaniu zasiłku dla bezrobotnych oraz o wysokości tego zasiłku brutto. Pani urzędnik ma problemy z tą sytuacją, za każdym razem wyjaśnia inaczej i nie wiem,co zrobić? Myślałam,że ludzie w urzędzie są po to,by mi pomóc (dlatego poszłam tam osobiście),a nie po to, by otrzymywać ode mnie “gotowce”? Mając PIT-y 11,RMUA,świadectwa pracy pytają ile miesięcy pracowałam w roku 2014?Każą mi wyliczyć sumę na składki zdrowotne (samej) z 2014 r. (gdzie wydaje mi się) powinien zaświadczyć o tym chyba ZUS. Nie wiem i przecież nie muszę wiedzieć. Pani w urzędzie jest tam po to,żeby to zrobić,wyjaśnić i pomóc.

Postanowiłam napisać,gdyż jestem tak “skołowana” ilością wersji,że trudno to poukładać. Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.

Praktykant Dodał pytanie w 15 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Dodam jeszcze,że mój wniosek leży w gminie bez skutku doręczenia.Powiedziano mi,że będzie tak leżał do czerwca.

Obym się zmieściła do 1.07.2016 r.

Praktykant Odpowiedział w 15 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Ustawa mówi ,że brany jest pod uwagę miesiąc poprzedzający miesiąc,w którym dochód został uzyskany. Zapewne chcą od Pani zaświadczenie za kwiecień ,maj a takie otrzyma Pani w czerwcu. Spokojnie do końca czerwca Pani ma czas,zasiłek zostanie i tak wypłacony od kwietnia.Szkoda tylko ,że Mops Panią o tym nie poinformował,bo przecież od tego jest,zwłaszcza jak są takie sytuacje.

Specjalista Odpowiedział w 16 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania