Zasiłek z zagranicy

Mój mąż pracuje w Niemczech i złożył w ubiegłym roku wniosek o możliwość pobierania zasiłku rodzinnego tam .. Mija już ponad 8 mies i nie mamy żadnej odpowiedzi z tego co wiemy czas oczekiwania na odpowiedz to dwa lata i nie wiem w sumie czy mogę ubiegać się o zasiłek w pl. Tak naprawdę nic przecież nie pobieram z Niemiec. Czy mogę np przerwać zasilek w pl. , momencie odpowiedzi z niemieczech . Czy mogę ponieść jakieś konsekwencje pobierania przez jakiś czas w pl zasiłku 500 +

Praktykant Dodał pytanie w 24 lutego 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Wszystko zależy od tego jak zostanie rozpatrzony wniosek w Niemczech tzn. od kiedy zostanie przyznane świadczenie w tamtym kraju. Jeśli okresy, w których prawo do świadczenia nie będą na siebie nachodziły to nie powinno być problemu. Ostateczną decyzję podejmuje marszałek województwa.

Warto dodać, że na podstawie koordynacji systemu zabezpieczenia społecznego po złożeniu wniosku z Niemczech powinna zostać przekazana informacja do marszałka województwa o tym fakcie.

Proszę w szczególności zapoznać się z Art. 16 Ustawy:

https://program500plus.pl/files/ustawa-o-pomocy-panstwa-w-wychowywaniu-dzieci-z-dnia-11-lutego-2016.pdf

Art. 16.

1. W przypadku gdy osoba, o której mowa w art. 4 ust. 2, lub członek rodziny tej osoby przebywa poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w państwie, w którym mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, organ właściwy przekazuje wniosek wraz z dokumentami marszałkowi województwa.

(…)

W ustawie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci program Rodzina 500 plus mamy również zapisy odnośnie nienależnie pobranego świadczenia:

Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze

Art. 25.

1. Osoba, która pobrała nienależnie świadczenie wychowawcze, jest obowiązana do jego zwrotu.

2. Za nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze uważa się:

(…)

3) świadczenie wychowawcze wypłacone w przypadku, o którym mowa w art. 16 ust. 6, za okres od dnia, w którym osoba stała się uprawniona do świadczeń na rodzinę w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, do dnia wydania decyzji o uchyleniu decyzji przyznającej świadczenie wychowawcze;

Specjalista Odpowiedział w 24 lutego 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania