kryterium dochodowe z ktorego roku

w 2015 roku pracowałam na caly etat i maz rowniez i nie lapalismy sie na ten zasilek. Jednak w 2016 roku od stycznia niestety mam umowe tylko na poł etatu. Teraz nasze zarobki nie przekrocza 800zł na jedna osobe (2 dorosle osoby i 1 dziecko).

Czy mam szanse na uzyskanie tego zasilku czy trzeba miec zaswiadczenia o dochodzie z roku 2015?

Praktykant Dodał pytanie w 24 lutego 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Punktem odniesienia będą dochody za 2014 rok, a nie 2015. W stosunku do sytuacji z 2014 będą następnie doliczane uzyskane dochody w kolejnych latach lub odliczane utracone w kolejnych latach. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Pani przypadek.

Warto dodać, że przy doliczaniu / utracie dochodów będzie miało znaczenie czy nastąpiła zmiana / utrata / uzyskanie pracy w nowym miejscu (nowe zlecenie) czy tylko zmiana wartości dochodu u tego samego pracodawcy.

Specjalista Odpowiedział w 24 lutego 2016.
    Dodaj komentarz

Jeśli w trakcie pobierania świadczenia nastąpi zmiana uzyskiwanego dochodu mająca wpływ na prawo do świadczenia, należy najpóźniej w ciągu 14 dni powiadomić o tym fakcie organ wypłacający.

W przypadku gdy na skutek zwiększonego dochodu nastąpi utrata prawa do świadczenia, zasiłek nie będzie przysługiwał od następnego miesiąca po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym nastąpiło uzykanie dochodu

Konsultant Odpowiedział w 28 lutego 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania