Które dziecko pierwsze?

Witam! Jesteśmy tzw. pachworkową rodziną. Mój mąż ma syna (on jest najstarszy) z poprzedniego nieformalnego związku (nie mieli ślubu, nie ma ustalonego przez sąd miejsca zamieszkania syna, mąż ma pełne prawa rodzicielskie, syn męża generalnie mieszka z matką; ale nas odwiedza, czasem z nami mieszka), ja mam córkę z poprzedniego małżeństwa (były mąż ma zasądzone alimenty, ograniczone prawa rodzicielskie, córka ma ustalone miejsce zamieszania przez sąd przy matce i tak rzeczywiście mieszka) i mamy wspólnego syna, którego razem wychowujemy (pełna władza rodzicielska, żadnych alimentów, sądów itd). Wg różnych wpisów, artykułów, wyjaśnień Ministerstwa – syna męża mogę zaliczyć do członka rodziny i on jest najstarszym dzieckiem. Chciałabym się jednak upewnić czy tak jest. Proszę o konkretną odpowiedź, najlepiej z odniesieniem do konkretnych przepisów prawa

Praktykant Dodał pytanie w 19 kwietnia 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Przychylam się. Prawnie bowiem pierwsze dziecko męża jest wszędzie liczone jako pierwsze. Czemu więc tutaj nie?
    Ludziom nie chodzi o wyłudzenie drugi raz 500 zł, lecz jedynie o uznanie ZGODNIE Z PRAWDĄ I PRAWEM, że pierwsze dziecko to pierwsze dziecko! Po co ? Bo mają drugie! I chcieliby otrzymać 500 zł na drugie. Co tu skomplikowanego?

Praktykant Odpowiedział w 28 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania