Jak liczony jest dochod się jeśli w małżeństwie jesteśmy od września 2014?
Witam. Jestem w małżeństwie od września 2014 r. Dziecko urodziło nam się w październiku 2015. Czy dochód będzie liczony za 2014 mój i męża czy tylko mój a od września mój i męża? Czy to ma jakieś znaczenie skoro do września nie mieliśmy wspólnych pieniędzy?
To czy jesteście małżeństwem od września nie ma żadnego znaczenia, znaczenie ma czy razem, wspólnie wychowujecie i łozycie na utrzymanie dziecka.
Tak ale wspólne dochody mamy dopiero od września więc moim zdaniem od września powinien być liczony dochód. Czy mam rację? Wychowujemy dziecko od października 2015 natomiast dochód do programu będzie brany z 2014. Czyli jak to będzie liczone? 🙂
Nie macie wspolnych dochodów od wrzesnia tylko macie je od momentu gdy prowadziliscie wspólne gospodarstwo domowe. Jeszcze raz powtarzam, jezeli prowadziliście wspólne gospodarstwo domowe , razem zajmowaliście sie i łozyliscie pieniadze na dziecko przed zawarciem małżeństwa to wszystkie dochody w tym czasie beda brane pod uwage, nie ma znaczenia ze nie byliscie małżeństwem.
Jezeli wasze dochody w dniu skladania wniosku przekroczą 800 zl na osobe odmowia wam 500 zl.
Mogliscie sie nie żenić, napisalabys wniosek i najprawdopodobniej dostalabys 500 zl jako samotma matka, nikt nie bedzie wam udowadnial w urzedzie ze to nie prawda bo niby jak, po pierwsze nie maja do tego tylu ludzi, po drugie nie musi was byc w domu gdyby chcieli wpasc, po trzecie w jaki sposob mozna udowodnic ze facet daje pieniadze na dziecko, jest to bardzo trudne, moze sie uparl i nie chce ich dawac itp itd
Jest pelno fikcyjnych rozwodnikow by zyskac przywileje dla dzieci i dla siebie.
Poki nie ma w polskim prawie czegos takiego jak zwiazek parterski nadużycia beda sie zdarzac.