Cudzoziemcy na stałe mieszkające w Polsce?
Witam. Jestem cudzoziemcem, mieszkam w Polsce od 16 lat bez przerwy. Posiadam kartę stałego pobytu t. z. Na osiedlenia się. Mam trójkę dzieci, dwoje z nich są nie letnie z obywatelstwem Polskim. Składając wniosek na 500+ dowiedziałam się że nie należy mi się, pomimo tego że dochód nie przekracza 800zl /os. Przyczyną odmowy przyjęcia wniosku tłumaczono brakiem wpisu na karcie “dostęp do rynku pracy ” Proszę o pomoc w tej sprawie, bo nie mam pojęcia co zrobić.
Ja do wniosku miałam jako załącznik umowę na zlecenie, ale to nic nie dało, w ustawie jest zapis ze musi być dopiska na karcie. Chociaż wszyscy w urzędach wiedzą o tym że na kartę stałego pobytu mamy otwarty rynek pracy w RP, to zapis ustawy jest chory. Tylko utrudniają.
Na podstawie zezwolenia na pobyt stały wydanego w Polsce, cudzoziemiec nie ma prawa do podjęcia pracy w innym, niż Polska kraju.
Czyli mimo, że na karcie pobytu nie ma takiej wzmianki, zezwala ona na pracę na terytorium RP. Myślę, że dobrze będzie pójść najpierw do Urzędu Pracy, by zarejestrować się jako bezrobotny – wówczas będzie to potwierdzenie, że jest Pan zdolny do pracy na terenie RP. Pomoze to przy staraniu sie o wniosek 500 plus.
Własnie dzisiaj otrzymałam decyzję odmowną w sprawie 500 zł na drugie dziecko. Jestem w lekkim szoku. Pani w centrum swiadczen pokazala paluszkiem: tu jest napisane i do widzenia. Mam pobyt stały w Polsce, dwójkę dzieci obywateli Polski.