Czy pani może żądać obecny dochód?

Witam. Składając wniosek pani wzięła ode mnie obecny dochód, gdyż podjęłam prace. Teraz się dowiaduje ze nowy dochód dodali do mojego i męża dochodu z 2014 i ze nie przysługuje mi 500 na drugie dziecko. Czy to jest zgodne z ustawą, czy powinien być brany pod uwagę tylko dochód 2014 ?

Praktykant Dodał pytanie w 26 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Tak jest to zgodne z prawem. We wniosku zaznacza Pani ze nastąpiło uzyskanie dochodu. Kiedy Pani podjęła pracę?

Specjalista Odpowiedział w 26 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

1 marca 2016

Praktykant Odpowiedział w 26 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dziwi mnie tylko, że jest taka rozbieżność wymagań w miejscach składania, gdyż niektórzy nawet nie pytają o dochód za rok 2016 a wręcz mówią, że ich nie interesuje, gdyż będzie brany pod uwagę w innych latach. Wiec ludzie nie podają, że mają inny dochod

Praktykant Odpowiedział w 26 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Przecież za rok wyjdzie, że świadczenie było pobrane nienależnie i trzeba będzie oddac z odsetkami.

Doradca Odpowiedział w 3 maja 2016.
    Dodaj komentarz

We wniosku jest wyraźnie napisane,czy nastąpiła utrata bądź uzyskanie dochodu. Skoro podjęła Pani zatrudnienie od 1 marca ,będą chcieli zaświadczenie za kwiecień. Dlaczego? Ustawa mówi,że pod uwagę brany jest miesiąc poprzedzający ten miesiąc,w którym dochód został uzyskany.

Specjalista Odpowiedział w 5 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania