Czy macierzyński liczy się do dochodów?

Witam,
moja sytuacja finansowa z roku bazowego czyli 2014 całkowicie różni się od aktualnej sytuacji. W 2014 pracowaliśmy z mężem na umowę zlecenie tylko kilka miesięcy w roku wiec dochód na pewno nie przekroczyłby 800zł na os.

Aktualnie jestem w ciąży z planowanym rozwiązaniem na lipiec. Jestem studentką, dlatego planuję ubiegać się o 1000 zł macierzyńskiego, który przysługuje mi od tego roku. Mój mąż zarabia 2000 zł netto. Do czerwca będziemy dostawać stypendia socjalne od uczelni w łącznej kwocie 1500 zł czyli w chwili składania wniosku już nie będą stanowiły naszego dochodu.

Co w tej sytuacji? Przy składaniu wniosku rok 2014 będzie pominięty? Nasze dochody to tylko pensja męża czy macierzyński też? a może socjalne od uczelni też się gdzieś wliczy?

Proszę o radę, pozdrawiam.

Praktykant Dodał pytanie w 28 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Wlicza się wszystko to dochod

Konsultant Odpowiedział w 29 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Pod uwage będzie brany  dochód męża- te 2000 zł i ten 1000 zł “macierzyńskiego” jak Pani to nazwała bo rozumiem,że chodzi o świadczenie rodzicielskie, gdyż macierzyński Pani nie przysługuje. Dochody z 2014 roku nie będa brane pod uwage bo są utracone. Stypendium też nie będzie brane pod uwagę bo nie będzie osiągane w dniu składania wniosku

Konsultant Odpowiedział w 30 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania