Mieszkam za granicą czy przysługuje mi 500+, spełniam warunki ?

Witam,

dostaję w urzedach sprzeczne informacje jedna Pani mówi, że mi nie przysługuje inna, że tak , może tutaj znajdę odpowiedź od kompetentnej osoby 🙂

Sytuacja wygląda następująco: w 2014r. utraciliśmy z partnerem dochody (zamknął firme a ja w 2015r. zakończyłam pracę) mieszkamy obecnie za granicą, Mamy wspólne dziecko i ja mam jeszcze syna z poprzedniego małżeństwa, który mieszka z nami oczywiście. Czy w związku z tym, że mieszkam za granicą przysługuje mi 500+?

Wg ustawy :

“Art. 8. Świadczenie wychowawcze nie przysługuje, jeżeli:

4) członkowi rodziny przysługuje za granicą na dziecko świadczenie o podobnym charakterze do świadczen ia wycho- wawczego, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy mię dzy- narodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inacz ej.” – nie przysługuje mi i nie pobieram żadnego świadczenia o podobnym charakterze za granicą -czyli warunek spełniony

Art. 1.

1. Ustawa określa warunki nabywania prawa do świadczenia wychowawczego oraz zasady przyznawania i wypłacania tego świadczenia.
2. Prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje:
1) obywatelom polskim; – jestem obywatelem Polski – spełniam warunek- nie ma wzmianki, że musze przebywać/mieszkać na terytorium Polski
Bedę wdzięczna za konkretną odpowiedź.
pozdrawiam
M

Praktykant Dodał pytanie w 30 kwietnia 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

500 + w tej sytuacji nie będzie Pani przysługiwać, To  świadczenie nie przysługuje osobom, które mieszkaja poza granicami Polski. Prosze przeczytać art 1, pkt 3.

2. Prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje:
    1) obywatelom polskim;
    2) cudzoziemcom:

.

.

3. Prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium
    Rzeczypospolitej Polskiej przez okres, w jakim mają otrzymywać świadczenie wychowawcze, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym
    stanowią inaczej.

Co do tej koordynacji i umów to obecnie z tego co wiem nie ma kraju co do którego te przepisy o koordynacji i umowy stanowiły by inaczej.

Konsultant Odpowiedział w 1 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Program “Rodzina 500+” zakłada, że świadczenie 500 zł na drugie i kolejne dziecko będzie przysługiwać również osobom, które mieszkają poza Polską, za wyjątkiem sytuacji, gdy za granicą będą otrzymywać świadczenie o podobnym charakterze. – znalazłam też taka informacje , chyba nikt nie jest do końca pewny ?

Praktykant Odpowiedział w 1 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Prosze patrzeć na to co jest napisane w ustawie, w internecie krąży wiele sprzecznych ze sobą informacji, które są niewiele warte.

Konsultant Odpowiedział w 1 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Właśnie ust.2 tyczy sie podobno tylko cudzoziemców … I to jest napisane na oficjalnej stronie. jeszcze popytam w kilku miejscach , dzieki za odpowiedź!

Praktykant Odpowiedział w 1 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Obowiązek przebywania na terenie RP w czasie pobierania świadczenia dotyczy zarówno Polaków jak i cudzoziemców.

Konsultant Odpowiedział w 3 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania