dokumenty

Jaki dokumenty musi dołączyć matka po rozwodzie, która wychowuje dziecko, niebędące dzieckiem jej byłego męża lecz obecnego partnera (konkubenta), którego nie wykazuje w składzie rodziny?

Praktykant Dodał pytanie w 1 maja 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Musi Pani wykazać dochód ojca dziecka,nawet jeśli Państwo nie żyją w formalnym związku.Gdyby żyli Państwo w konkubinacie,a obecny partner nie byłby ojcem dziecka,to w tedy jego dochody nie są brane.
    Wobec powyższego nie ma znaczenia fakt czy formalnie tworzą Państwo związek,żyją Państwo razem i jest to Państwa wspólne dziecko.

Specjalista Odpowiedział w 1 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Nawet jesli Pani twierdzi, że jej partner z nią nie mieszka, a dzieckiem opiekuje sie tylko od czasu do czasu? Rozumiem ze trzeba dopisać go do skladu rodziny…

Praktykant Odpowiedział w 1 maja 2016.
    Dodaj komentarz

No właśnie, bardzo proszę o odpowiedź. Czytałam, że do tego programu samotne matki nie muszą mieć zasądzonych alimentów aby starać się o 500+ w przeciwieństwie do zasiłku rodzinnego, gdzie jest to wymóg. Zgodnie z tym złożyłam wniosek, w którym podałam skład swojej rodziny ja i moje dziecko. Jednak zadzwoniła do mnie pani z MOPS i spytała czy mam zasądzone alimenty na dziecko, jak powiedziałam, że nie to poprosiła abym doniosła oświadczenia o dochodach od ojca dziecka. Z jego dochodami bez względu na to ile zarabia przekraczam 800… Czy ja muszę go podać o alimenty, żeby móc się starać o 500+? Jeśli tak to mam wiele do stracenia. Jak się okazało, że zaszłam w ciąże (a nie miałam gdzie mieszkać, pracując wynajmowałam pokój) to uzgodniliśmy, że będę mieszkać w jego domu, który był przeznaczony pod wynajem zamiast otrzymywać alimenty. Dla mnie jest to korzystne, bo wynajem najtańszego mieszkania to ok. 1000zł a przy jego małych dochodach i braku wykształcenia tyle bym nawet nie dostała…

Konsultant Odpowiedział w 8 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Jeżeli ubiega się Pani o świadczenie na pierwsze dziecko musi Pani wykazać ojca dziecka w składzie rodziny bądź przedstawić wyrok sądu zasądzający alimenty.

Doradca Odpowiedział w 24 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Ale alimenty w tej kwestii nic nie dają..

Praktykant Odpowiedział w 24 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania