500 plus
Witam, Chodzi mi o dochód uprawniający do 500 plus. Jestem samotną matką, mam zasądzone alimenty na dziecko, w 2014 r. dochód stanowiły tylko alimenty. W 2015 r. podjęłam pracę na czas określony od 1.09.2015 r. do 30.09.2016 r. na cały etat z minimalnym wynagrodzeniem obowiązującym w 2015 r. Od 1.01. 2016 r,. pracodawca zatrudnił nowego pracownika na staż z PUP, w związku z czym zmieniono mi warunki umowy o pracę. Od 1 stycznia 2016 r. otrzymałam aneks do umowy o zmianie wymiaru zatrudnienia na 1/2 etatu z dużo mniejszym wynagrodzeniem, które pogorszyło znacznie moją sytuację z dzieckiem. Czy do świadczenia 500 plus będzie wzięty pod uwagę dochód za 2015 r. kiedy pracowałam tylko 4 m-ce na minimalnym wynagrodzeniu – ten dochód wraz z zasądzonymi alimentami przekraczał wymagane kryterium dochodowe i wykluczał możliwość przyznania świadczenia? Czy w związku ze zmianą sytuacji materialnej mojej rodziny i znacznym pogorszeniem sytuacji finansowej od stycznia 2016 r. będzie to uwzględnione przy rozpatrzeniu wniosku? Czy urzędnicy mają obowiązek przyjęcia za dochód ten,który osiągałam przez 4 m-ce 2015 r a którego już nie posiadam? Chodzi mi o to czy w takiej sytuacji jest brany pod uwagę dochód z 2016 r.