Jak liczyć dochód samotnej matki?

Odpowiedziano

Jestem samotną matką.Mam troje dzieci. Z ojcem dwójki dzieci jestem po rozwodzie i otrzymuje na nie alimenty. Z ojcem trzeciego dziecka nie mieszkamy razem, czyli nie mamy wspólnego gospodarstwa, nie mam od niego alimentów. Jak i czyj dochód liczyć do wniosku?

Praktykant Dodał pytanie w 6 maja 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Skąd takie informacje? Dla urzędasów ojciec trzeciego dziecka jest członkiem rodziny i tyle, nie ma znaczenie czy się z nim wychowuje dziecko czy nie. Samotna matka jest tylko wtedy gdy na wszystkie dzieci są zasądzone alimenty (lub nie, do sądu i tak trzeba iść i mieć papier). Ba! Samotną matką możesz być nawet jak masz pełną rodzinę tylko bez ślubu. Wystarczy, że pójdziecie do sądu ustalić formalnie alimenty i wtedy już jesteś samotną matką, bo masz zasądzone alimenty i dochód członka rodziny nie jest liczony (nawet jeśli jest miliarderem i nie musisz pracować) to pobierasz sobie wszystkie dodatki. Liczą się tylko papiery.

Konsultant Odpowiedział w 8 maja 2016.
    Dodaj komentarz

w sytuacji kiedy nie ma Pani sądownie zasądzonych alimentów, ojca trzeciego dziecka wlicz Pani do składu rodziny i jego dochody również sa brane pod uwagę.

Praktykant Odpowiedział w 6 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Nawet jeżeli nie mieszkamy razem? Przecież on nie dokłada się do “naszego” życia to dlaczego ma nam podwyższyć dochód?

Dodaj komentarz

I czy fakt że ma on żonę i swoje dzieci coś zmienia?

Dodaj komentarz

jeżeli z ojcem trzeciego dziecka nie jesteście małżeństwem (a nie jesteście jeżeli on ma żonę bo w Polsce nie obowiązuje wielożeństwo) więc nie wliczasz go do składu rodziny i nie podwyższa ci dochodów.  twoim dochodem będą wówczas dochody nieopodatkowane z 2014 roku np alimenty, stypendia szkolne itp oraz dochody opodatkowane/zryczałtowane z 2014r uwzględniając dochód utracony i uzyskany po roku bazowym

Konsultant Odpowiedział w 7 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania