Dziecko z poprzedniego związku

Witam,

Jestem żonaty i niedawno urodził mi sie synek. Mam też starsza córkę z nieformalnego zwiazku. Wraz z jej matką utrzymujemy dobre kontakty i dziecko choć zameldowane jest u matki, to spędza też sporo czasu ze mną i moją rodziną. Z matką córki wspólnie łożymy na jej utrzymanie.  Nie mamy w tej sprawie żadnego orzeczenia sądu a jedynie dawno temu podpisaliśmymy umowe notarialną o wspólnym wychowywaniu i utrzymywaniu córki. Czy w związku z tym mogę się starać o 500 zł na moje młodsze dziecko? Jeśli tak, to jakie dodatkowe dokumenty powinienem przedstawić? Czy rzeczona umowa notarialna wystarczy?

Mam tez drugie pytanie:

Jeżeli w ogóle istnieje sens składania wniosku, to chciałbym sie dodatkowo dowiedzieć, gdzie powinienem złożyć wniosek. Moja żona z synem sa zameldowani w jednym mieście. Ja mieszkam z nimi, ale jestem zameldowany w innej miejscowości, gdyż tam prowadzę działalność gospodarczą i tam płace wszystkie podatki. Córka jest zameldowana wraz ze swoją matką w jeszcze innej miejscowości. Z góry dziękuję za rozjaśnienie moich wątpliwości.

Praktykant Dodał pytanie w 9 maja 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Jeśli dziecko mieszka z matką to ona składa na niego wniosek . Pan nie może wpisać starszego dziecka w skladzie rodziny . Może Pan złożyć wniosek na dziecko z drugiego związku Ale będzie ono pierwszym dzieckiem więc będzie liczone kryterium dochodu . Wniosek składa się w miejscu zamieszkania i taki adres wpisujcie na wniosku .

Doradca Odpowiedział w 9 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania