Zasilek 500+ czy sie nalezy?
Moja sytuacja jest skomplikowana..Mam 2 dzieci z pierwszego malzenstwa(12 l i 6 l Jestem po rozwodzie ale zyje w zwiazku partnerskim i mamy rocznego syna.Moj byly maz pobiera child benefit na swoje dzieci w uk.Czy moge sie starac o zasilek 500+ na najmlodsze ,trzecie dziecko? bo na drugie mi sie nie nalezy chyba?
Kluczową kwestią jest pytanie czy posiada Pani prawo do opieki nad dziećmi z pierwszego małżeństwa. Skoro na dzieci Pani były mąż pobiera child benefit to u Pani w grę zapewne wchodzi tylko opieka naprzemienna.
Jeśli nie ma Pani opieki naprzemiennej do dwójki pierwszych dzieci to obecne dziecko będzie traktowane jako pierwsze, a nie jako trzecie. W tej sytuacji, aby nabyć prawo do świadczenia wychowawczego w wysokości 500 zł będzie koniecznie spełnienie warunku kryterium dochodowego (800 zł lub 1200 zł na osobę).
Dziwci sa ze mna ojciec przebywa w uk.Nie ma ograniczonych praw moze decydowac tak samo jak ja.
Czyli dwójka dzieci z pierwszego małżeństwa przebywa z Panią, a mąż pobiera zasiłek w UK na inne dzieci?
Jeśli łącznie ma Pani na utrzymaniu trójkę dzieci to na dwójkę będzie przysługiwało po 500 zł, a na trzecie po spełnieniu kryterium dochodowego.
Od poczatku mam 3 dzieci ktore sa ze mna.2 z pierwszego malzenstwa 1 ze zw partnerskiego.Na ta 2 byly maz pobiera w uk child benefit