rodzina pachworkowa ze storny ojca

Dzień dobry
Mamy z partnerem nietypową sytuację, a mianowicie partner jest po rozwodzie. Z małżeństwa ma kilkunastoletnią córkę. Ma zasądzone alimenty, które płaci a w orzeczeniu sądu ma wpisaną: wspólną opiekę, dziecko pozostaje przy matce. Dziewczynka mieszka z matką w innym mieście, ale przyjeżdża (a raczej partner ją przywozi) do nas na całe wakacje, okresy świąteczne oraz kiedy tylko dziewczyna ma czas i chęci (co czasem jest co dwa miesiące a czasem co pół roku). Spotkania dziewczynki z ojcem (partnerem) zależą tylko i wyłącznie od czasu i chęci dziewczynki. Pierwszy rok po ich wyprowadzce do innego miasta, partner częściej był u niej niż w naszym wspólnym domu bo taka była potrzeba.
Wspólnie mamy też córeczkę, którą razem wychowujemy. Czy należy się partnerowi 500 plus?

Praktykant Dodał pytanie w 13 maja 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Należy się ale na Wasze wspólne dziecko jesli spelnicie kryterium dochodu. Z pierwszego małżeństwa dziecka nie może wpisać w skład rodziny.

Doradca Odpowiedział w 13 maja 2016.
    Dodaj komentarz

A czy DORADCA może powołać się na jakiś art. USTAWY? Konkretny…bo w MOPSIE nikt nie potrafi podać podstawy prawnej dla takiego przypadku, wytłumaczyc racjonalnie. Mam identyczny przypadek, dziecko z pierwszego małżeństwa mam 1/3 w mc, była żona 2/3, płacę alimenty, mam prawa do decydowania o wszystkim i usłyszałem od wysoce wykwalifikowanej kady obsługującej 500+… że mam jedno dziecko, a pierwsza córka nie jestem moim dzieckiem:) Cała POLSKA!

Doradca Odpowiedział w 18 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania