Wniosek

Odpowiedziano

Witam 6 kwietnia skladalam wniosek,13 mają byłam składać wyjaśnienia ponieważ musiałam dostarczyć umowy za rok 2015. Pani powiedziała ze, mój wniosek został zepchniety na sam koniec… Dlaczego? Raczej powinien być rozpatrzony z automatu skoro dostarczyłam brakujące dokumenty! I dlaczego musiałam składać te wyjaśnienia skoro jest brany dochód za 2014?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Basia

Praktykant Dodał pytanie w 17 maja 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Witam.

Wyjaśnienia składane są w przypadku, gdy od roku 2014 do chwili obecnej zaszły zmiany w wysokości dochodów (zmiana lub utrata pracy, przejście na zasiłek macierzyński itp.).

W takich sytuacjach do wniosku należy dołączyć wszelkie umowy o pracę, umowy zlecenia i świadectwa pracy podpisane w tym okresie. dodatkowo wszystkie pity za rok 2014 i w przypadku zasiłku macierzyńskiego wykaz wypłat z zus.

Jeżeli podjęto nowe zatrudnienie, dodatkowo należy dołączyć zaświadczenie od pracodawcy o wysokości dochodu uzyskanego za drugi pełny miesiąc od podpisania umowy (czyli np. w przypadku podjęcia zatrudnienia w maju 2015r. należy okazać dochód za czerwiec 2015r.)

Mam nadzieję, że pomogłam.

Pozdrawiam

Doradca Odpowiedział w 31 maja 2016.
    Dodaj komentarz

art. 49

2. Ustalenie i wypłata świadczenia wychowawczego, dodatku wychowawczego lub dodatku do zryczałtowanej kwo- ty, o którym mowa w art. 115 ust. 2a ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, w przypadku złożenia wniosku w terminie, o którym mowa w ust. 1, następuje w terminie 3 miesięcy licząc od dnia złoże- nia wniosku z prawidłowo wypełnionymi dokumentami.

Doradca Odpowiedział w 4 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Bardzo mi pani pomogła 🙂 dziękuję. Ale w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego wniosek został dany na sam koniec a nie zweryfikowany poprawnie od reki? Dużo osób miało podobna sytuacje i od reki dostały pozytywna decyzję. ..

Praktykant Odpowiedział w 3 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania