Utrata dochodów

Witam,

Proszę o poradę gdyż moja sytuacja jest skomplikowana. Otóż mam 2 dzieci. W 2014 roku nasz dochód nie przekraczał 800 zł netto (ja miałam zasiłek z Urzędu Pracy mąż pracował na etacie).

W 2015 roku ja nie pracowałam  (Urząd Pracy) a mąż rozpoczął działalność gosp. (na zasadach ogólnych) od połowy lutego więc Mops potrzebuje zaświadczenie o dochodzie za marzec. Cały problem w tym, iż właśnie w marcu jako jedynym miesiącu w całym roku 2015 dochód nieznacznie przekroczył wyznaczony limit (w sumie o jakieś 160zł). Jeżeli wziąć pod uwagę cały rok 2015 mieścimy się w podanym kryterium 800 zł natomiast jeśli wziąć ten jeden miesiąc to już nie. W tym roku – 2016 również nie przekraczamy kryterium dochodowego. W urzędzie twierdzą iż nie należny nam się na 2 dzieci. Uważam iż jest to niesprawiedliwe – dlaczego nie ważny jest dochód za 2015 rok tylko za ten jeden miesiąc?

Praktykant Dodał pytanie w 17 maja 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Witam. Niestety 2015 rok nie jest jeszcze rozliczony i dlatego nie biorą pod uwagę całego roku – takie dane mogą uzyskać tylko w kwestii roku 2014. Dopiero od września 2017r. brany będzie pod uwagę dochód z całego roku 2015. Ma Pani wielkiego pecha że akurat w tym drugim miesiącu wykazaliście większy dochód. Gdyby działalność Pani męża była zamknięta w momencie składania wniosku, to liczyłby się państwa dochód tylko z roku 2014 ( dochód z działalności byłby uznany za utracony). Proszę pamiętać, że działalność można zawsze na nowo otworzyć. Pozdrawiam.

Konsultant Odpowiedział w 18 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania