Aktualne dochody
Witam. Jak wiadomo będą brane pod uwagę dochody z 2014 roku. Żona nie pracuje i mamy jedno dziecko więc obowiązuje nas kryterium dochodowe 800netto na osobę
W roku bazowym mieliśmy w pracy dużo nadgodzin i zarabiałem średnio 2500 netto.
Teraz aktualnie od polowy 2015 roku nie ma w ogóle nadgodzin i zarabiam średnio 1700 netto…
Pracuje cały czas na tej samej umowie więc raczej nie mogę udokumentować utraty dochodu tylko zmianę wartości dochodu u tego samego pracodawcy.
Więc jak widać wiążemy ledwo koniec z końcem i tu pojawiają się moje pytania:
Czy mógłbym do wniosku dołączyć aktualne zaświadczenie o dochodach z zakładu pracy np. z ostatnich 12 miesięcy i czy byłoby ono brane pod uwagę?
Jeżeli nie to czy w mojej sytuacji mogę cokolwiek zrobić by otrzymać tę pomoc od państwa?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Trafnie Pan zauważył, że utrata dochodu nie będzie wchodziła w grę. Zaświadczenie o zmianie dochodów może Pan dołączyć, ale szanse są małe, bo zgodnie z zapisami w Ustawie nie powinno zostać uwzględnione.
Proszę jeszcze dokładnie przejrzeć PIT za 2014 rok i sprawdzić jaki wyszedł dochód netto i podzielić na 12 miesięcy.
Proszę zobaczyć czy dobrze liczę a więc:
Skoro jest nas trójka to mój dochód nie może przekraczać 2400 netto czyli 3349 brutto.
Mnożąc tą kwotę brutto x12 daję nam 40188 i tego dochodu żeby wedle ustawy załapać się na tę świadczenie nie mogę przekroczyć.
Mój dochód z PIT za rok 2014- 42912
Mój dochód z PIT za rok 2015- 40390
Na dzień dzisiejszy mogę jedynie udowodnić że w ostatnich 12 miesięcy każda wypłata nie przekroczyła 2400 netto a ponadto ostatnie pięć nawet nie przekroczyły 2000 netto…
A więc czy jest jakaś realna szansa abym otrzymał w tym roku te świadczenie czy dopiero otrzymam tę pomoc w 2017 roku w którym rokiem bazowym będzie rok 2016 gdzie na pewno nie przekroczę progu.
Czy dla tego państwa, projektu i urzędników nie liczą się aktualne dochody rodziny tylko liczą się z przed dwóch lat gdzie w moim przypadku jeszcze dziecka nie było na świecie i człowiek miał okazje zarobić parę groszy więcej?
W sumie z tego co wyczytałem i słyszałem nie tylko ja w tym programie jestem poszkodowany lecz masa ludzi więc może nasi ulubieni politycy PiS na których głosowaliśmy zobaczą co się dzieje i wprowadzą jakiekolwiek poprawki choćby złotówkę za złotówkę…
Pozdrawiam.