Niskie dochody 2014 wysoki macieżyński 2016 a 500+

Witam.  Niedawno odebrałem pozytywną decyzję odnośnie 500+ na pierwsze dziecko. Brane były dochody z 2014 roku. Ja prowadzę działalność na zasadach ogólnych i moja firma w tamtym roku wykazała stratę, żona natomiast prowadzi działalność na zasadzie karty podatkowej i z wyliczeń za 2014 rok wyszło że zarobiła w całym roku około 1.000zł (żyliśmy z kredytu). Na tej podstawie otrzymaliśmy pozytywną decyzję 500+ na pierwsze dziecko.  Jednakże w 2015 roku żona opłacała sobie bardzo wysoką podstawę w zusie i od grudnia 2015 otrzymuje wysoki zasiłek macierzyński.  (obie firmy działają dalej na tych samych zasadach. Podczas składania wniosku poinformowaliśmy urzędniczkę o tej sytuacji i otrzymaliśmy odpowiedź że w przypadku żony czyli osoby prowadzącej działalność gospodarczą zasiłek macierzyński ich nie interesuje bo nie zwiększa dochodu. Fakt z jej zasiłku musi dokładać do swojej firmy. Jednak taką informację dostaliśmy tylko ustnie. Teraz będziemy otrzymywać co miesiąc 500zł jednak chciałbym się upewnić czy wszystko jest prawidłowo, proszę tutaj o opinie jakiegoś eksperta ponieważ nie chciał bym aby za kilka lat okazało się że wszystko muszę zwrócić z odsetkami bo urzędniczka się pomyliła. Z góry dziękuję.

Praktykant Dodał pytanie w 20 maja 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Nie jestem ekspertem, ale z wiedzy którą mam wynika że – interesuje ich dochód tylko i wyłącznie z 2014, jeśli źródło dochodów się nie zmieniło. Macierzyński pana żony pochodzi z tej samej działalności, którą prowadziła od 2014, w związku z tym źródło się nie zmieniło i nie interesuje ich jaka jest kwota macierzyńskiego. Jest wiele odwrotnych przypadków – ktoś zarabia więcej mając działalność a potem dostaje grosze na macierzyńskim a 500zł niestety nie dostanie, bo biorą pod uwagę tylko rok 2014. Gdyby macierzyński pana żony pochodził z innego źródła, np zatrudnienia które nastąpiło w 2015 lub 2016, wówczas braliby pod uwagę tę zmianę.  W mojej opinii nie ma się czym martwić.

Konsultant Odpowiedział w 21 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania