Długie oczekiwanie

Ubiegam się o 500 zł także na pierwsze dziecko. Złożyłem wszystkie potrzebne dokumenty w Urzędzie Gminy w połowie kwietnia. Jest koniec maja – nadal nie mam żadnej odpowiedzi (mówiono mi, że w przypadku wniosku także na pierwsze dziecko dostane odpowiedź listem poleconym). Na moje konto nie wpłynęły także dotąd pieniądze z programu 500+ – choć moi znajomi już świadczenie dostają (a złożyli wioski później, niż ja).

Czy może to wynikać z dłuższego czasu rozpatrywania z uwagi na wniosek także na pierwsze dziecko?

Czy powinienem próbować czegoś się dowiedzieć? A jeśli tak – to gdzie? W Urzędzie Gminy, gdzie składałem wniosek?

Będę wdzięczny za odpowiedź

Konsultant Dodał pytanie w 23 maja 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Też mam taka samą sytuację. Dziś byłam w swoim mopsie i pani wielce zbulwersowana odpowiedziala mi że mają 3 miesiące. A ja do niej że skoro tak to wszyscy równo powinni być traktowani. Nie dość że jesteśmy dyskryminowani ze mamy jedno dziecko to jeszcze traktują nas jak żebraków.

Konsultant Odpowiedział w 24 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Ja mam troje dzieci, więc pytanie jest tyko, czy dostanę na dwoje, czy na troje. Aż tak mi się nie spieszy, chciałbym tylko wiedzieć, czy mam spokojnie czekać, czy na wszelki wypadek sprawdzić, co i jak.

Konsultant Odpowiedział w 24 maja 2016.
    Dodaj komentarz
    1. Po rozpatrzeniu wniosku otrzymasz decyzję administracyjną. Przyznającą lub odmawiająca przyznania. Decyzja wydawana jest zawsze i przysługuje od niej odwołanie.
    2. W przypadku złożenia wniosku na 1 dziecko – urząd sprawdza Twoją sytuację dochodową poprzez wystąpienie do ZUS-u, Urzędu Skarbowego. Jeżeli nie działa elektroniczny system do sprawdzania tych danych urząd występuję drogą pocztową co wiąże się z dłuższym terminem oczekiwania. W przypadku wniosków na 2 dziecko urząd sprawdza wyłącznie czy aby dzieci na pewno są Twoje więc postępowanie trwa krócej.
    3. Pozostaje cierpliwie czekać na pewno otrzymasz pieniądze z wyrównaniem.
    Doradca Odpowiedział w 24 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania