Czy alimenty musza byc zasadzone przez sąd?

Odpowiedziano

Sytuacja wygląda tak-z konkubentem mamy 2 dzieci. Rozstalismy sie a on placi mi alimenty, ktore nie sa zasadzone przez Sad. Ustalilismy to sami.rozstalismy sie w grudniu 2014 r i za grudzien i styczen dal mi alimenty “do reki” , teraz wplaca na konto. Wyprowadzil sie, nie mieszkamy razem. Do pazdziernika 2016 roku jestem na urlopie wychowawczym, do pracy jesli wroce, to na pol etatu., takze nie przekrocze 2400 na 3 osoby. Czy alimenty musza byc zasadzone przez Sad czy wystarczy okazac wyciagi z banku? Z gory bardzo dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam!

Praktykant Dodał pytanie w 26 lutego 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

tak, alimenty muszą  być zasądzone przez sąd.

Doradca Odpowiedział w 27 lutego 2016.
    Dodaj komentarz

Jeden doradca mówi, ze muszą być zasądzone przez Sąd, drugi, że nie. To jak to w końcu jest?

Praktykant Odpowiedział w 21 marca 2016.
    Dodaj komentarz

“Podręcznik dla samorządów:

„Ważne: uwaga odmiennie niż w u. ś. r. (w przypadku zasiłku rodzinnego) osoba samotnie wychowująca
    dziecko (patrz definicja art. 2 pkt 13 ustawy) nie musi mieć zasądzonych alimentów aby otrzymać świadczenie
    wychowawcze. Osoba samotnie wychowująca dziecko ubiegająca się o świadczenie wychowawcze
    na pierwsze dziecko nie musi zatem wykazywać drugiego rodzica w składzie rodziny (stąd zapisana w ustawie
    definicja osoby samotnie wychowującej dziecko stanowiąca wyjątek od ogólnej definicji rodziny)
    i w konsekwencji nie musi dołączać do wniosku informacji/oświadczeń o dochodach osiągniętych przez
    drugiego rodzica dziecka.”

Praktykant Odpowiedział w 21 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania