3 dzieci
Mam trójkę dzieci na swoim utrzymaniu: 21, 19 lat i 3 latka. Czy to prawda, że najpierw miałem drugie i trzecie dziecko, a teraz dopiero pierwsze i z tego powodu nie przysługuje mi udział w programie?
nie, po prostu bierze się pod uwagę dzieci do ukończenia 18r. życia
To zrozumiałem, że mogę dostać świadczenie tylko na dziecko do ukończenia 18 roku życia (je się bierze pod uwagę), czyli tylko na to co ma 3 lata tak, a na to 19 lat i 21 lat już nie, bo to ma być świadczenie na dzieci a nie na dorosłych. Ale to jest trzecie dziecko, bo wcześniej miałem te starsze. Ale podobno nie jest to moje trzecie dziecko tylko pierwsze. A jeśli mam troje dzieci to któreś muszą być drugie i trzecie. Czyli wynika że te starsze to są drugie i trzecie dziecko. No chyba że mam np. trzy razy pierwsze dziecko, ale tylko jedno się liczy?
Ciężko mi to wszystko zrozumieć. Skoro mi odmówiono świadczenia to musi być coś bardziej skomplikowane ale wynikające z definicji. To przepisałem definicję.
dziecku – oznacza to dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną, do momentu ukończenia przez nie 18. roku życia;
członkach rodziny – oznacza to odpowiednio następujące osoby: małżonków, rodziców dzieci, pozostające na utrzymaniu dzieci, opiekuna prawnego i opiekuna faktycznego dziecka do 18 roku życia; do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;
Czyli moje starsze dzieci przestały być dziećmi. Niby są, ale nie są. Czyli mam jakby jedno dziecko – 3 latka. Starsze “niedzieci” mają 19 lat i 21 lat. Trochę to dziwne, bo są dziećmi, ale jak założymy że nie są dziećmi w momencie skończenia 18 lat życia to faktycznie mam jedno dziecko. To potrafię zrozumieć, chociaż z oporami bo czuję więź rodzicielską. Do tych “niedzieci” mam np. kartę rodziny dużej i jestem niby rodziną wielodzietną.
To teraz druga sprawa: członkowie rodziny.: w moim przypadku to jest nas 3 – ja, moja żona i moje “pierwsze” dziecko dziecko 3 lat. Bo moje “niedzieci” nie są ujęte w definicji. Jest napisane “pozostające na utrzymaniu dzieci” a wg definicji zawartej w ustawie ilekroć mowa o “dzieciach” trzeba uwzględnić zapis co to znaczy dziecko czyli “niedzieci” nie są członkami rodziny. A to bardzo dziwne, gdyż podobno liczycie podobno też te “niedzieci”. Czyli robicie to bezprawnie?
do określenia które dziecko jest pierwsze które drugie które trzecie bierzemy pod uwagę wyłącznie dzieci w wieku do ukończenia 18 roku życia. Czyli z uwagi że posiadasz jedno dziecko, które nie ukończyło 18r. życia na potrzeby 500+ jest to pierwsze dziecko.
Pozostałe dzieci wlicza się do składu rodziny przy ustalaniu kryterium dochodowego. Jeżeli Wasz dochód podzielony przez liczbę członków rodziny (Ciebie, partnera i 3 dzieci) nie przekracza 800 zł netto przysługuje Ci 500+ na 3 latka.