Utracony dochód

Dzień dobry

Bardzo proszę o informację co to jest dochód utracony, według innych instytucji to jest nie posiadanie dochodu przez okres 3 miesięcy. Moja sytuacja wygląda następująco w 2014 roku dochód w naszej rodzinie znacznie przekraczał 800 pln dlatego za kwiecień 2016 otrzymałem 500+ za jedno dziecko i to jest dla mnie zrozumiałe ( rodzina 2 osoby dorosłe, 1 dziecko 3 lata, 1 dziecko 5 lat). Natomiast straciłem pracę 31 marca 2016 i otrzymałem ostatnią wypłatę 26 lutego 2016 i pozostaję na zasiłku dla bezrobotnych w wysokości 717,30 pln – 831,10 brutto , żona pracuje jako nauczyciel i zarabia 1700 pln netto – 2200 brutto. Czy w takim razie mogę się starać o 500+ dla drugiego dziecka i od którego miesiąca? Rozumiem, że teraz powinienem zgłosić się o zmianę wniosku o świadczenie?

Praktykant Dodał pytanie w 30 maja 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

W tej sytuacji należy zgłosić zmianę w dochodach okazując świadectwo pracy i zaświadczenie z Urzędu Pracy o wysokości wypłacanego zasiłku.

Podejrzewam, że będzie konieczne złożenie nowego wniosku, gdyż wcześniej nie wnosił Pan o świadczenie na pierwsze dziecko.

Potrzebne będą wszystkie do tej pory złożone dokumenty (profilaktycznie, żeby nie biegać kilka razy) plus te, o których napisałam wcześniej.

Z tego, co Pan napisał, świadczenie wychowawcze (500plus) przysługuje Państwu na oboje dzieci.

Pozdrawiam

Doradca Odpowiedział w 31 maja 2016.
    Dodaj komentarz

Bardzo dziękuję za pomoc.

Praktykant Odpowiedział w 31 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania