Jakie dokumenty odnośnie dochodów należy złożyć
Witam.
Jakie dokumenty muszę zgromadzić aby złożyć wniosek na program 500+. Jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku. Mąż jest rencistą, ale dorabia na umowę o dzieło, stsrszy syn (24 lata) studiuje poza miejscem zamieszkania i pobiera stypendium socjalne. Pani w MOPS-ie kazala mi przynieść wszystkie umowy o dzieło za 2014 rok pomimo że dochód jest wpisany do PIT, zaświadczenie z ZUS o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne pomimo że w PIT jest taka kwota wyszczególniona, zaświadczenie o wysokości stypendium starszego syna i zaświadczenie o posiadaniu lub nie gruntów. Również mam donieść umowy o dzieło z tego roku. Czy właśnie takie dokumenty mam donieść? Dla mnie to nie problem, alr proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
Przy składaniu wniosku (jesli nie było utraconego ani uzyskanego dochodu, czyli w praktyce jesli przez cały 2014 twoja sytuacja finansowa była niezmienna) dołącza sie tylko informacje o dochodach, które nie były opodatkowane np alimenty. Do zusu i urzędu skarbowego mops sam wnioskuje o odpowiednie zaświadczenia i ty nic donosić nie musisz i nie daj sobie wmówić ze jest inaczej. Na to sa odpowiednie przepisy i szkoda twojego czasu w gromadzeniu tych informacji. Dołącz tylko zaświadczenie o tym stypendium i o gruntach.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.