Co w przypadku, gdy minie 3 miesiące od złożenia wniosku, a okaże się, że dokumenty są niekompletne?

Wniosek złożyłam 13.04. W tamtym tygodniu udało mi się dodzwonić do urzędu – wniosek nie jest jeszcze nawet ruszony, więc nie wiem czy kompletny i czy nie ma błędów.

Rozumiem, że urząd ma czas do 13.07. na wydanie decyzji, ale co w przypadku gdy po tym czasie okaże się, że dokumenty trzeba uzupełnić?. Czy wniosek będzie traktowany na nowo – jak złożony w lipcu?.  Jak wtedy będzie świadczenie wypłacone? Czy nadal od kwietnia, czy już od lipca – bez wyrównania?.

Może Ktoś się orientuje, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji.

Konsultant Dodał pytanie w 4 czerwca 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Jeśli 13.07 uzupełni Pan dokumenty to w teorii urząd ma czas do 13.10. Art. 49 ustawy.

Doradca Odpowiedział w 4 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

To akurat wiem, ale co wtedy z wypłatą świadczenia ?. Czy wniosek będzie wtedy brany pod uwagę jako złożony po 01.07. bez prawa do wyrównania za wcześniejsze miesiące ?.

Konsultant Odpowiedział w 4 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Powinno być wyrównanie od kwietnia.

Doradca Odpowiedział w 5 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

No właśnie “powinno”, ale czy będzie tak naprawdę?. Czy jest jakiś przepis, który o tym mówi?.

W urzędzie milczą, ciągle tylko słychać ” proszę czekać, cierpliwie czekać “.

Konsultant Odpowiedział w 12 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania