Urlop macierzyński i rodzicielski

Szanowni Państwo,

jestem matką wychowującą samotnie 8 miesięcznego syna. Ojciec dziecka nie płaci nam żadnych alimentów. Aktualnie przebywam na urlopie rodzicielskim (po wykorzystaniu całego przysługującego mi urlopu macierzyńskiego). Otrzymuję 80 % wynagrodzenia – 1540 zł. Czy w związku z tym mogę się ubiegać o świadczenie z Programu 500+?

Pozdrawiam

Konsultant Dodał pytanie w 7 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Nie przekracza Pani progu dochodowego, a zatem może się Pani ubiegać o udzielenie świadczenia.

Chyba, że mieszka Pani np. z rodzicami. Wtedy ich zarobki tez się liczą i automatycznie sumę wszystkich dochodów dzielicie Państwo na 4 osoby. Jeżeli nadal nie przekracza 800zł/os., to proszę złożyć wniosek w Waszym ośrodku.

Serdecznie pozdrawiam

Doradca Odpowiedział w 8 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

W związku z nią mam jeszcze pytanie: mieszkam z dzieckiem w wynajmowanym mieszkaniu. Natomiast zameldowana jestem nadal u rodziców (w innym mieście). Czy w związku z tym mam złożyć wniosek w mieście, w którym mieszkam, czy w którym jestem zameldowana?

Sytuacja ta wpłynie również na moje dochody. Czy dla MOPS ważne jest gdzie jestem zameldowana czy gdzie faktycznie mieszkam?

Pozdrawiam

Konsultant Odpowiedział w 25 lipca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania