500 złotych na pierwsze dziecko. Kogo zaliczyć do rodziny?
Witam serdecznie. Jestem po rozwodzie kilka lat. Były mąż nie interesuje się dzieckiem w ogóle. Dziecko wychowuję sama. Mam partnera z którym wiąże pewne życiowe plany na przyszłość. Nie jest on ojcem mojego dziecka, jak i również nie mamy wspólnego dziecka ale posiadamy ten sam meldunek na jednym adresie. Chciałabym nadmienić, że z partnerem widujemy się tylko w weekendy bo pracuje i mieszka poza granicami kraju. Stąd moje pytanie czy w takim przypadku wliczają się dochody -moje, syna i partnera, czy tylko moje i syna. Kogo zaliczyć do takiej rodziny? Wszystkich? Czy tylko mnie i syna? Proszę o pomoc bo zupełnie w tym wszystkim się gubię. Z góry dziękuję.
Faktycznie skomplikowana sytuacja.
We wniosku niech Pani wpisze tylko siebie i syna, a w ośrodku przedstawi sytuację, że były mąż z Panią nie mieszka i nie wychowuje syna, a ma Pani partnera, z którym razem ,,zamieszkujecie,, (meldunek).
Jeśli trafi Pani na kompetentne osoby, to pomogą Pani tę sytuację ,,ogarnąć,,
Serdecznie pozdrawiam
Kluczowa informacja jest to czy partner dokłada sie do domowego budżetu. Jesli korzystacie z jego dochodów + jest zameldowany, to tak, trzeba go wliczyć. Zatajanie informacji moze sie złe skończyć. Ale jesli nie dzieli sie z Panią dochodami w żadnym stopniu to nie ma sensu w ogole o nim wspominać.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Wolałam dopytać i mieć pewność gdyż znalazłam na stronie MOPS we Wrocławiu odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, z tej strony wynikało by zupełnie coś innego ale wiadomo w rzeczywistości może wyglądać to zupełnie inaczej http://www.mops.wroclaw.pl/formy-pomocy/program-rodzina-500/przyklady