500 złotych na pierwsze dziecko. Kogo zaliczyć do rodziny?

Witam serdecznie. Jestem po rozwodzie kilka lat. Były mąż nie interesuje się dzieckiem w ogóle. Dziecko wychowuję sama. Mam partnera z którym wiąże pewne życiowe plany na przyszłość. Nie jest on ojcem mojego dziecka, jak i również nie mamy wspólnego dziecka ale posiadamy ten sam meldunek na jednym adresie. Chciałabym nadmienić, że z partnerem widujemy się tylko w weekendy bo pracuje i mieszka poza granicami kraju. Stąd moje pytanie czy w takim przypadku wliczają się dochody -moje, syna i partnera, czy tylko moje i syna. Kogo zaliczyć do takiej rodziny? Wszystkich? Czy tylko mnie i syna? Proszę o pomoc bo zupełnie w tym wszystkim się gubię. Z góry dziękuję.

Doradca Dodał pytanie w 8 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Faktycznie skomplikowana sytuacja.

We wniosku niech Pani wpisze tylko siebie i syna, a w ośrodku przedstawi sytuację, że były mąż z Panią nie mieszka i nie wychowuje syna, a ma Pani partnera, z którym  razem ,,zamieszkujecie,, (meldunek).

Jeśli trafi Pani na kompetentne osoby, to pomogą Pani tę sytuację ,,ogarnąć,,

Serdecznie pozdrawiam

Doradca Odpowiedział w 8 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Kluczowa informacja jest to czy partner dokłada sie do domowego budżetu. Jesli korzystacie z jego dochodów + jest zameldowany, to tak, trzeba go wliczyć. Zatajanie informacji moze sie złe skończyć. Ale jesli nie dzieli sie z Panią dochodami  w żadnym stopniu to nie ma sensu w ogole o nim wspominać.

Profesor Odpowiedział w 8 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za szybką odpowiedź. Wolałam dopytać i mieć pewność  gdyż znalazłam na stronie MOPS we Wrocławiu odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, z tej strony wynikało by zupełnie coś innego ale wiadomo w rzeczywistości może wyglądać to zupełnie inaczej http://www.mops.wroclaw.pl/formy-pomocy/program-rodzina-500/przyklady

Doradca Odpowiedział w 8 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania