Dochód utracony

Witam.  Jestem samotnie wychowującą jedno  dziecko. 15 stycznia dostałam umowę na cały etat, w marcu miałam aneks do umowy przeszłam na 3/4 etatu dochód uległ zmianie. Złożyłam papiery i dostałam odmowe wypłaty 500+ bo wzięto pod uwagę mój dochód z 2miesiacy czyli za cały etat . Z dniem 06.06.2016 straciłam pracę poszłam zanieść świadectwo pracy i poinformować o utracie dochodu , tym razem usłyszałam ze na razie i tak nie dostane świadczenia bo papiery mogę złożyć dopiero z dniem 1 lipca bo w czerwcu jeszcze pracowałam. Proszę mi napisać jak to jest czy nic nie da się zrobić żeby świadczenia zostały mi wyrównanie? I czy faktycznie muszę czekać do 1 lipca?

Praktykant Dodał pytanie w 9 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Niestety, wygląda na to, że musi Pani poczekać.

Przy wszelkich zmianach w dochodach (zmiana/utrata pracy, zmiana formy zatrudnienia itp.) pod uwagę brany jest  drugi pełny miesiąc następujący po tej zmianie, czyli w Pani przypadku lipiec.

Dodatkowo proponuję zarejestrować się jako osoba bezrobotna w Urzędzie Pracy, aby ,,na wszystko były papiery,,

Serdecznie pozdrawiam

Doradca Odpowiedział w 9 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Ma prawo złożyć Pani wniosek od 6.06. Otrzyma Pani odmowę za czerwiec (ponieważ uzyskała Pani jeszcze dochód), a od lipca 500+ zostanie Pani przyznane. Niestety na wyrównanie nie ma Pani szans. Pozdrawiam Serdecznie

Doradca Odpowiedział w 20 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania